Vitaminoteka

Datum objave: 20. 12. 2017.

Knjiga doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender razotkriva kemiju hrane u vašoj kuhinji

Knjiga „Priče o hrani“ drugi je hit Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti.

Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive "Kultura prehrane", "Simbioza žlice i vilice" i "Robovi okusa".

Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane - u organoleptičkom i zdravstvenom smislu.

Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara.

Treći dio simboličnog naziva „Robovi okusa“ donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda.

Donosimo vam odlomak iz prvog dijela knjige koji otkriva razloge zašto su neki pojedinci skloni prejedanju. Na jednom mjestu saznajte pet osnovnih kategorija u koje možemo svrstati baš sve razloge našeg prejedanja. 

Želite li svoj primjerak knjige Priče o hrani: od mesa do moussea ili bi je rado poklonili voljenoj osobi pozivamo Vas da sudjelujete u darivanju portala Vitamini.hr.

Za sudjelovanje je potrebno pročitati zanimljiv tekst doc.dr.sc Darije Vranešić Bender koji smo izdvojili za vas, nabrojati barem 3 kategorije koje opisuju razloge prejedanja te nam ih poslati na mail [email protected] zajedno sa svojim imenom i prezimenom, adresom i kontakt brojem.

Imena 5 sretnika kojima ćemo pokloniti knjigu objavljujemo u srijedu 27.12.2017.

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: darivanje, priče o hrani,

Komentari