Datum objave: 18. 09. 2020.

Omiljeno korjenasto povrće upečatljive ljubičaste boje dostupna je i nadasve zdrava namirnica koja se najčešće povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost.

Cikla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i biljnih kemikalija. 100 g svježe namirnice sadrži tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C

Nešto novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje s crvenim biljnim pigmentima. Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito. 

Budući da potiče rad jetre, cikla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Nekoliko provedenih studija pripisalo je betainu zaštitni učinak na jetru. Također, istraživanja su pokazala kako antioksidacijsko djelovanje betanina može usporiti agregaciju beta-amiloidnih peptida - procesa koji se smatra kritičnim u napredovanju Alzheimerove bolesti.

Nakon konzumacije cikle stolica ili urin mogu se obojiti ružičasto. Kada se uslijed prolaska pigmenta betanina kroz probavni sustav spoj ne razgradi u potpunosti, nije u mogućnosti apsorbirati se u tankom crijevu pa izlazi iz organizma putem stolice u obliku ružičaste boje.

Dodaci prehrani i sok od cikle

Niz različitih dodataka prehrani s nitratima danas su komercijalno dostupni. Do danas su znanstvene studije istražile utjecaj nitrata unesenih u obliku cjelovitog povrća, sokova od povrća, gelova, kristala, praha i obogaćenog kruha na dostupnost dušikovog oksida, utjecaj na krvni tlak te fiziološke reakcije na tjelesnu aktivnost.

U širokoj paleti dodataka prehrani, sok od cikle jedan je od najpopularnijih i najšire dostupnih. Sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, tvrde britanski znanstvenici koji su proveli mini-istraživanje na nekolicini mladih zdravih ispitanika. 

Sokovi od povrća bogati su nitratima – spojevima dušika, koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovitom konzumacijom 500 mL soka od cikle, razina plazmatskih nitrata se otprilike udvostruči, što utječe na mišićnu izdržljivost. Primijećeno je kako su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dodatak soka cikle izdržali trening vremenski za 16% više nego kontrolna skupina te su im treninzi bili manje zamorni, a krvni tlak i puls niži (u mirovanju). 

Ova informacija nije zanimljiva i vrijedna samo sportašima, nego i starijoj populaciji te osobama s kardiovaskularnim, metaboličkim i respiratornim problemima. 

Ranija istraživanja dovela su sok od cikle u vezu sa sniženjem povišenog krvnog tlaka pa su tako britanski znanstvenici otkrili da samo 500 ml soka od cikle dnevno značajno smanjuje visoki krvni tlak. 

I u slučaju antihipertenzivnog učinka cikle hipoteza je da su za blagotvorno djelovanje zaslužni nitrati koje sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želuca mogu pretvoriti ili u dušikov oksid ili nastaviti cirkulirati kao nitriti. Što je razina nitrita u organizmu veća to je i značajnije smanjenje krvnog tlaka. 

Geisterkűsse – funkcionalni napitak jedinstvenog sastava

Kada cikli – „kraljici zdravlja“ pridodamo još i đumbir, limun, probrano ljekovito bilje, maslac, kvasac i med kao „šećer na kraju“, dobivamo jedinstveni funkcionalni napitak – Geisterkűsse. Funkcionalni prehrambeni proizvodi poput ovog, kao i prirodni dodaci prehrani, sve više izazivaju interes kod ljudi koji vode računa o svom zdravlju, ali i kod zdravstvenih stručnjaka koji svojim preporukama žele dati dodatnu vrijednost svojim klijentima i pacijentima.

Geisterkűsse nije samo napitak na bazi cikle, nego pomno osmišljena formulacija za boljitak organizma. U svakoj čaši ovog napitka nalaze se samo posebno odabrani prirodni sastojci, u pažljivo komponiranim omjerima.

Potaknuti rezultatima brojnih znanstvenih istraživanja može se zaključiti kako uvođenjem soka od cikle u svakodnevnu prehranu zdravstvene koristi mogu osjetiti kako zdravi pojedinci, tako i populacija s određenim zdravstvenim tegobama. Uvjerite se i sami u te na prirodan način doprinesite poboljšanju kvalitete vašega života

Pošalji prijatelju na email

Komentari