Datum objave: 25. 03. 2019.

Ovog je vikenda u Svetome Martinu na Muri premijerno predstavljen digitalni projekt „nijeFRKA.hr“ koji će prvi put na jednome mjestu objediniti sve relevantne i znanstveno utemeljene informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika te im na taj način pomoći u poboljšanju svakodnevnih prehrambenih navika. 

Projekt je pokrenuo Fresenius Kabi d. o. o. u suradnji s relevantnim institucijama, stručnim društvima i udrugama bolesnika – Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Društvo za digestivnu kirurgiju, Društvo za unaprjeđenje hrvatske otorinolaringologije, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, udruga „Sve za nju“, udruga „Jedra“ te mnogi drugi

Jedan je od glavnih razloga pokretanja projekta „nijeFRKA.hr“ i poražavajuća činjenica kako čak 20% svih onkoloških bolesnika u svijetu umire zbog posljedica pothranjenosti. Razlozi ovakve zabrinjavajuće brojke su različiti, no zasigurno nedovoljna informiranost bolesnika, ali i medicinskog osoblja ne pridonosi poboljšanju trenutačnog stanja.

„Prehrana je osnovna potreba svakog čovjeka tijekom cijeloga njegova života. Stoga je zainteresiranost, kako zdravih, tako i bolesnih ljudi, za prehranu izrazito velika. Cijela obitelj intenzivno proživljava poremećaje prehrane oboljelog jer su oni vidljivi simptom bolesti i tradicionalno se pothranjenost povezuje s lošim, a debljina s dobrim zdravljem. Stanje ishranjenosti ima utjecaj na mogućnosti provođenja liječenja onkološkog bolesnika, podnošenje liječenja te, u konačnici, ishod liječenja. Važna je dobra i trajna edukacija zdravstvenog osoblja o problemima prehrane, izgradnja povjerenja između liječnika, odnosno medicinske sestre i bolesnika te dobra suradnja s industrijom. Ona prilagođava proizvode prepoznatim potrebama bolesnika kako bi oboljeli dobili stručne informacije i dobre proizvode koji će poboljšavati njihovo stanje i doprinositi uspjehu liječenja“, istaknula je doc. dr. sc. Sanja Pleština, dr. med., specijalist pulmologije, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Na portalu koji uređuje prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica, onkološki bolesnici mogu pronaći različite korisne informacije poput gotovih prijedloga jelovnika i recepata, informacija kako poboljšati nutritivni status, prilagoditi prehranu različitim tegobama i osobnom stanju s obzirom na vrstu onkološke bolesti, učiniti prehranu ugodnom i izbjegavati loše prehrambene navike.

„Platforma nijeFRKA.hr za onkološke bolesnike rezultat je multidisciplinarnog rada tima stručnjaka koje povezuje skrb o prehrani i kvaliteti života ovih bolesnika. U stvaranju sadržaja sudjelovali su liječnici specijalisti, medicinske sestre i nutricionisti s bogatim kliničkim iskustvom kako bi što kvalitetnije približili čitateljima brojne teme o optimalnom pristupu prehrani prije, za vrijeme i nakon onkološke terapije. U moru neprovjerenih i često za bolesnike frustrirajućih i zbunjujućih informacija, platforma nijeFRKA.hr izdvaja se jer po prvi put nudi pacijentima mogućnost pronalaska kvalitetnih informacija, ali i svakodnevnih savjeta, jelovnika i uputa na jednome mjestu i na hrvatskom jeziku, u skladu s našim podnebljem i zdravstvenim sustavom. Pacijentima su na raspolaganju i online alati za praćenje vlastitog nutritivnog statusa i određivanje nutritivnog rizika što je od iznimne važnosti za pravilnu samokontrolu, ali i uspješno liječenje i kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji. Internet je posebno pogodan medij za ovakve projekte jer omogućuje dinamičnost, interakciju i laku dostupnost sadržaja putem različitih kanala“, izjavila je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica.

Posebnost ovog portala je i kalkulator „Jesam li u riziku od pothranjenosti?“ koji svakom onkološkom bolesniku može odrediti nutritivni status te mu prema rezultatima dalje pomoći oko savjeta s prehranom, no naravno oko svih daljnjih koraka važno je savjetovati se i s liječnikom. Poznato je da onkološki bolesnici gube kilograme zbog same bolesti, no pogotovo i kasnije u procesu liječenja kemoterapijom kada im dodatni savjeti o redovnoj, ali i enteralnoj prehrani itekako mogu pomoći za što bolji ishod i što manji gubitak kilograma. U komunikaciji se pacijenti često obraćaju i liječnicima, ali i medicinskim sestrama.

„Pacijenti žele saznati što smiju jesti, koju vrstu namirnica treba izbaciti, što uzimati od suplemenata kako bi pomogli u tretiranju bolesti. Kad krene specifično onkološko liječenje, kreće druga faza u kojoj prehranom i dodatcima prehrani pokušavaju ublažiti i/ili otkloniti popratne pojave. Prehrana svakako utječe na ishod liječenja, ali činjenica je da je zbog nedostatka vremena u svakodnevnom radu s pacijentima edukacija o prehrani često nedostatna. Pacijenti i njihove obitelji tada krenu u istraživanje i nekritično primjenjuju sve dostupne metode. Zbog toga je ideja o pokretanju mrežne stranice koja će na jednome mjestu dati odgovor i savjete pacijentima o prehrani, kao i metodama za uklanjanje ili ublažavanje popratnih pojava specifičnog onkološkog liječenja neprocjenjiva“, istaknula je Sandra Karabatić, viša medicinska sestra, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari