Datum objave: 27. 06. 2022.

Patite li od bolova u trbuhu, dugotrajnog proljeva ili nadutosti? Konstantno ste umorni, a krvni testovi ukazuju na anemiju? Možda je problem u glutenu.

Celijakija – kada gluten postane „otrov”

Među stručnjacima poznata i kao glutenska enteropatija, celijakija je autoimuna bolest kod koje je probavni sustav preosjetljiv na gluten iz hrane. Celijakija se prepoznaje po simptomima kao što su proljev, masna stolica, gubitak tjelesne mase te usporeni rast kod djece. Međutim, problem nastaje kada simptomi celijakije nisu tipični ili naizgled nisu vidljivi. Naime, istraživanja pokazuju da na svaki klinički prepoznati slučaj dolazi tri do sedam slučaja neprepoznate celijakije pa se tako smatra da prevalencija celijakije u zapadnoj hemisferi iznosi 1%.

Za osobe koje boluju od celijakije gluten je izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, osteoporozu, usporeni rast i razvoj, gubitak tjelesne mase i probavne tegobe. Patološki imunosni odgovor na gluten povezuje se i s drugim autoimunim bolestima poput multiple skleroze, kolagenoza, autoimune bolesti štitnjače, neplodnosti i neuroloških problema.

Celijakija se liječi isključivo strogom doživotnom bezglutenskom prehranom.

Što su IgA antitijela i zašto su važna?

Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi. Tako se IgA antitijela smatraju najosjetljivijima za dijagnozu celijakije, a razlog tome je njihova važna zadaća u zaštiti sluznica. Iako razlikujemo nekoliko tipova IgA antitijela, kada govorimo o dijagnozi celijakije najčešće se spominju anti-tTG IgA antitijela, odnosno antitijela protiv tkivne transglutaminaze.

Sumnju na celijakiju sada možete otkloniti i kod kuće

Biocard je brzi imunološki kromatografski test koji se koristi za kvalitativno otkrivanje protutijela IgA protiv tkivnih transglutaminaza, a koji je moguće napraviti kod kuće.

U jednom pakiranju Biocard kućnog testa uključena je sva dodatna oprema potrebna za ispitivanje. Za uzorkovanje je potrebna tek jedna kap krvi, a test se može izvesti i procijeniti za 10 minuta.

Važno je naglasiti da se prije provođenja ovog testa ne bi smjela provoditi bezglutenska dijeta kako bi se izbjegla mogućnost lažno negativnog rezultata.

Koje su prednosti Biocard kućnog testa?

  • Brz i jednostavan kromatografski test za otkrivanje celijakije.
  • Koristi se uzorak kapi krvi uzete s vrha prsta.
  • Može se koristiti kod kuće.
  • Daje rezultate u 10 minuta.
  • Može se koristiti i kao sredstvo za kontrolu provođenja bezglutenske dijete.
  • Može se koristiti kao pomagalo pri dijagnozi celijakije, no konačnu dijagnozu postavlja liječnik specijalist.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Biocard test, celijakija,

Komentari