Datum objave: 22. 06. 2022.

Zamislite jedan akcijski film o vašem zdravlju. U našem tijelu svaki dan se odvija prava bitka za očuvanje zdravlja, a glavni likovi su slobodni radikali i antioksidansi. Negativci u ovom filmu su slobodni radikali koji nastaju kao nusproizvod metabolizma, napadaju stanice našeg tijela i uzrokuju njihovo uništavanje. Neprijatelji slobodnih radikala, antioksidansi, su pozitivci u našem tijelu. Njihovo djelovanje možemo promatrati kao borbu dobra i zla, gdje je dobro zdravlje, a zlo bolest i smrt. Za razumijeti ovo djelovanje potrebno je poznavati kemijske procese koji se odvijaju u našem organizmu.

Kako djeluju slobodni radikali?

Uslijed procesa oksidacije kada se oslobađa energija neophodna za život, svakodnevno u našem tijelu nastaju slobodni radikali. U procesu oksidacije glavnu ulogu ima kisik, koji, iako neophodan za život, u povećanoj koncentraciji može djelovati toksično.

Kisik ima svojstvo stvaranja reaktivnih oblika, odnosno slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule s jednim ili više nesparenih elektrona u vanjskoj ljusci koji se nastoje povezati u stabilniji spoj tako da nekome oduzmu elektron koji im nedostaje, odnosno da drugu molekulu naprave nestabilnom.

Elektrone često oduzimaju bjelančevinama, lipidima i ugljikohidratima koji izgrađuju stanice u našem tijelu, i tako pokreću štetnu reakciju - oksidativni stres. Na taj način stanice gube svoj integritet, postaju oštećene i potpuno nefunkcionalne.

Slobodni radikali često se vežu i na naš genetski materijal, DNA molekule, čime uzrokuju teška oštećenja stanica. Slobodni radikali prirodno se stvaraju u našem tijelu, i prirodno neutraliziraju, ali što ako se stvaraju većom brzinom nego ih organizam stigne neutralizirati?

Dolazi do propadanja stanica i razvoja bolesti

Za njih su glavni lijek glavni pozitivci našeg zdravlja, antioksidansi. Antioksidansi mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula.  Oni doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime ga stabiliziraju i smanjuju oksidativni stres.

Njihova uloga je trostruka: onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala, neutraliziraju već nastale slobodne radikale, te popravljaju stanična oštećenja  koja su nastala prethodnim djelovanjem slobodnih radikala. Svojim djelovanjem antioksidansi dokazano usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik od nastanka raka, štite srce i krvne žile.

U kozmetičkim preparatima su prilično zastupljeni; koža predstavlja prvu liniju obrane od štetnih faktora iz okoline. Najviše je izložena stvaranju slobodnih radikala. Na koži uzrokuju iritacije i oštećenje stanica. Zbog toga je upotreba antioksidanasa u kozmetičkim preparatima sve učestalija, budući da sprečavaju nastanak oksidativnog stresa koji uzrokuju prerano starenje kože. U kozmetičkoj industriji najčeće se koristi abskorbinska kiselina (vitamin C), polifenoli, flavonoidi…

U prirodi postoji velik broj antioksidansa koji pomažu našem organizmu neutralizirati slobodne radikale; neki od njih se mogu sintetizirati u našem tijelu, ali većina se unosi putem hrane. Najvažniji su vitamini, karotenoidi, polifenoli i flavonoidi, a neki od njih su vitamin C, vitamin A – retinol, te vitamin E – tokoferol. Polifenoli su važni zbog utjecaja na metaboličke procese, a jedan od njih je i klorogenska kiselina, najzastupljenija u zelenoj kavi.

Izvori antioksidanasa u mnogobrojni – nalaze se u većini voća, povrća i začina. Problem je što se veliki dio njih uništi termičkim procesima. Zato je preporuka većinu voća i povrća konzumirati sirove, ili kuhane na pari kako bi se očuvao maksimum njihove antioksidativne snage.

Nećemo vas više opterećivati stručnim izrazima, već evo popisa samo nekih antioksidativnih namirnica u svakodnevnoj upotrebi:

  • Voće: borovnice, jagode, brusnice, kupine, šljive, maline, mango, grožđe, limun, naranča, grejp…
  • Povrće: rajčice, kupus, avokado, bijeli luk, bundeva…
  • Začini: cimet, kurkuma, origano, majčina dušica, kim, peršin, bosiljak, đumbir…
  • Ostale namirnice: zeleni i bijeli čaj, orašasto voće…

Navedene namirnice nije teško pronaći u bilo kojoj trgovini prehrambenih proizvoda, a trenutno mnoge od njih možete kupiti po niskim cijenama u Tommy katalogu.

Antioksidansi su neophodni za zdravlje našeg organizma. Sigurno ste to puno puta čuli, ali ponovit ćemo još jednom: najbolji način za izgradnju zdravog plana prehrane je izbalansirana prehrana koja uključuje široki spektar namirnica. Uravnoteženom prehranom koja obiluje antioksidansima borimo se protiv slobodnih radikala!

Pošalji prijatelju na email

Komentari