Vitaminoteka

Datum objave: 09. 04. 2024.

Skrojite prehranu u skladu s genetskim ustrojstvom! Tijekom cijelog mjeseca travnja u našem nutricionističkom savjetovalištu Vitaminoteka možete provesti nutrigenetsko testiranje po povoljnijoj cijeni te dobiti u cijelosti prilagođen i personaliziran plan prehrane u skladu s vašim tjelesnim karakteristikama, a sve u cilju očuvanja zdravlja i optimalne tjelesne mase! Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na naš info mail ([email protected]) ili telefonskim putem (01/3700005).

Zasigurno ste primijetili kako se vaše životne i prehrambene navike često ne razlikuju od vaših prijatelja i kolega, međutim razlika u vašem i njihovom zdravlju, razini energije i brojnim fiziološkim procesima je očigledna.

Tu se vraćamo na osnove biologije – prisjetimo se, na svakoga od nas utječu kako vanjski čimbenici, tako i geni – osnovne jedinice nasljedne biološke informacije. Štetne vanjske čimbenike koje čine naše životne navike – pušenje, sjedilački način života, nepravilna prehrana itd. lako je uočiti i relativno lako ispraviti. Međutim, što kada nas naši geni čine osjetljivijima prema određenim vanjskim čimbenicima koje se često ne smatra štetnima. U ove čimbenike ubrajaju se određene namirnice i sastojci hrane koje je teško detektirati kao okidače nekih neželjenih reakcija u tijelu.

Veliki je broj zdravstvenih stanja koja nastaju pod utjecajem baš tih vanjskih čimbenika u kombinaciji s utjecajem gena. Zbog užurbanog načina života, ovakva zdravstvena stanja učestalija su no što se čini. Razni metabolički problemi poput dijabetesa tipa 2, povišenog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, ali i povećana tjelesna masa, intolerancije na gluten, fruktozu i laktozu te kronični nedostaci pojedinih vitamina samo su neki od njih.

Što bi bilo kada bismo mogli predvidjeti koje osobe imaju veću predispoziciju za razvoj određenih bolesti i sindroma? Biste li tada pokazali veću motivaciju za reguliranjem onih vanjskih čimbenika – vaših životnih navika i na taj način sačuvali vaše zdravlje na vrijeme?

Nutricionističko savjetovanje u posljednjih se godina pokazalo kao ključna karika u prevenciji, ali i terapiji raznih bolesti, stanja i sindroma, posebice prije no što se pojavi potreba za uzimanjem lijekova. Ne postoji veliki broj alata koji nutricionistu može pomoći u personalizaciji i pojednostavljivanju savjetovanja o prehrani za pojedinca. Naime, najbolji alat u ovoj profesiji je znanje, baratanje osnovnom medicinskom problematikom i svakodnevno pretraživanje znanstvene literature u potrazi za novim saznanjima. Kako priča o prehrani nikada nije samo crno-bijela, svaki novi, znanstveno potkrijepljeni alat nutricionistu predstavlja izrazitu pomoć u pružanju najbolje moguće usluge pacijentu, a analiza gena svakog pojedinca donosi revolucionarni pristup individualiziranom savjetovanju.

Napredak genetike i koncept individualne prehrane

S uspjehom projekta mapiranja ljudskog genoma i napretkom molekularnih metoda, nova disciplina, nutrigenomika, sve se više etablira na području istraživanja prehrane. Taj novi smjer molekularne prehrane, koji rasvjetljava pozadinu interakcija između sastojaka hrane i ljudskog genoma, može osigurati strategije za razvoj sigurnih i učinkovitih metoda dijetoterapije.

Uz nutrigenomiku postoji i znanstvena disciplina nutrigenetika koja proučava različite reakcije tijela (npr. tjelesnu masu, krvni tlak, razinu kolesterola u plazmi ili razinu glukoze) na određenu vrstu prehrane (npr. niskokalorična ili mediteranska dijeta), ovisno o genetici pojedinca.

Cilj nutrigenomskih istraživanja je postići koncept individualne prehrane odnosno preporuke za konzumaciju hrane i/ili dodataka prehrani temeljenih na ukupnom genetičkom profilu neke osobe. Razvoj znanosti je jasno pokazao uključenost prehrane u veliki broj bolesti i poremećaja kao što su: upalne i autoimune bolesti, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tip 2 i neke maligne bolesti. To je dijelom i pokrenulo razvoj funkcionalne hrane odnosno komponenata prehrane s posebnom zdravstvenom vrijednošću.

Borba s viškom kilograma i težnja ka zdravijem životu

Na papiru gubitak tjelesne mase je jednostavan: treba unositi manju energetsku vrijednost putem hrane od one energetske vrijednosti koju potrošimo. Međutim, poznato je kako u praksi situacija i nije tako jednostavna i sve se veći broj ljudi neuspješno bori s viškom kilograma dugi niz godina. Samo neki od čimbenika koji utječu na tjelesnu masu su:

  • genetika
  • unos energije
  • tjelesna aktivnost
  • vrsta prehrane
  • hormoni
  • lijekovi
  • stres
  • ostalo

Na sreću, pokazano je kako personalizirani plan prehrane poboljšava učinkovitost smanjenja tjelesne mase. Naime, aktualna istraživanja pokazuju da smo više motivirani pridržavati se zdravije prehrane i zdravijeg načina života kada su savjeti o prehrani personalizirani i temeljeni na našem genetskom profilu.

Uz održavanje tjelesne mase optimalnom, brojnim pojedincima probleme stvaraju i nerazjašnjeni probavni problemi koji se javljaju bez organskog uzroka. Nerijetko se određena namirnica koja izaziva probleme ne može s lakoćom identificirati. Analiza gena tu svakako može pomoći ukazati na komponente hrane koje uzrokuju smetnje, te izbacivanjem istih, kvaliteta života pojedinca višestruko se poboljšava.

Genetski test Fagron NutriGenTM

Fagron NutriGenTM jeinovativan genetski test koji je služi kao ekskluzivni alat za zdravstvene djelatnike kojima omogućuje provođenje personalizirane prehrambene intervencije, odnosno izradu personaliziranog plana prehrane u svrhu regulacije tjelesne mase, a uzimajući u obzir genetske faktore i ostale relevantne karakteristike pacijenta.

Pomoću NutriGenTM-a, korištenjem najsuvremenije tehnologije, analiziraju se čak 384 genetske varijacije povezane s najčešćim mutacijama koje imaju utjecaj na planiranje personalizirane prehrane. To omogućuje dobivanje najkompletnije nutrigenetske analize.

Uz pomoć Fagron NutriGenTM testa zdravstvenim djelatnicima se omogućava da analiziraju genetsku predispoziciju za:

  • pretilost i povišeni BMI
  • poremećaj metabolizma masti
  • poremećaj metabolizma ugljikohidrata
  • sagorijevanje masti
  • dijabetes tip 2
  • intoleranciju laktoze i fruktoze
  • intoleranciju glutena
  • metabolički deficit vitamina
  • deficit mikronutrijenata i makronutrijenata.

NutriGen™ test provode isključivo zdravstveni djelatnici te im omogućuje da analiziraju genetske predispozicije pacijenta za razvoj pretilosti i povišenog BMI. Također, zanimljivo je kako se može analizirati i predispozicija za poremećaj metabolizma ugljikohidrata, regulacije kolesterola i masti, dijabetes tipa 2, za intoleranciju laktoze, fruktoze i glutena, metabolički deficit vitamina, te za deficit mikronutrijenata i makronutrijenata. Treba se naglasiti kako ovakav test ne treba poistovjećivati s klasičnim testovima na intoleranciju temeljenih na mjerenju antitijela.

Skrojite prehranu u skladu s genetskim ustrojstvom!

U našem nutricionističkom savjetovalištu Vitaminoteka možete provesti nutrigenetsko testiranje te dobiti u cijelosti prilagođen i personaliziran plan prehrane u skladu s vašim tjelesnim karakteristikama, a sve u cilju očuvanja zdravlja i optimalne tjelesne mase! Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na naš info mail ([email protected]) ili telefonskim putem (01/3700005).

Literatura:

Bašić, M., Zrnec, D., Butorac, A., Landeka Jurčević, I., Đikić, D. Bačun-Družina, V. (2011) Što je nutrigenomika?. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (1/2), 37-44.

Pošalji prijatelju na email

Komentari