Datum objave: 23. 12. 2022.

Lecitin je prirodni spoj masti koji se jednostavno može dobiti iz različitih izvora. Najomiljeniji je suncokretov lecitin koji se ekstrahira iz suncokretovih sjemenki (Helianthus) i sadrži kombinaciju brojnih fosfolipida, antioksidanasa i drugih hlapljivih spojeva.

Najčešći fosfolipidi koji su prisutni u suncokretovom lecitinu su fosfatidilkolin, fosfatidilinozitol i fosfatidiletanolamin. Prije svega, lecitin je bogat vitaminom B4 (kolin) i B8 (inozitol). 

Zašto je suncokretov lecitin važan?

Lecitin je u različitim oblicima prisutan u svim tjelesnim stanicama. U većim količinama nalazi se u jetri gdje se brine za bolju apsorpciju vitamina koji su topljivi u mastima. Isto tako, lecitin kao prirodni emulgator u tijelu može biti od koristi učinkovitijem metabolizmu masti u jetri. Inače, lecitin također predstavlja važan sastavni dio mozga, neurotransmitera, te sudjeluje u zaštiti crvenih krvnih stanica.

Korisni učinci konzumiranja suncokretovog lecitina

Suncokretov lecitin je u zadnje vrijeme postao vrlo popularan, posebno kod nježnijeg spola. Dostupan je u obliku kapsula ili  u tekućem obliku. Što ljudi diljem svijeta u njemu prepoznaju? Postoji barem 8 razloga:

 1. ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH ŽILA

Kada u krvi ima previše masti dolazi do sužavanja arterija kao posljedice taloženja masti na stijenke krvnih žila. Zbog suženih arterija povećava se krvni tlak što opterećuje kardiovaskularni sustav. Kao što je već spomenuto, suncokretov lecitin prirodni je emulgator stoga može pozitivno djelovati na srce i održavanje normalnog krvnog tlaka. Posljedično to također dovodi do smanjenog rizika od arteroskleroze, srčanog infarkta i moždane kapi.

Lecitin je bogat izvor kolina i pridonosi smanjenju rizika za razvoj oboljenja krvnih žila koja su posljedica visoke koncentracije homocisteina u krvi. Kolin sudjeluje pri pretvorbi homocisteina u aminokiselinu metionin.

2. ZDRAVLJE MOZGA

Fosfolipidi koji čine sastavni dio lecitina, gradivni su elementi neurotransmitera acetilkolina koji prenosi signale putem neuroloških veza. Redovita opskrba fosfolipidima iz lecitina stoga može pozitivno utjecati na zdravlje živčanog sustava i regeneraciju neurona.

3. ZDRAVLJE JETRE

Preopterećenost jetre velikom količinom suvišnih masti slabi njezino djelovanje i omogućava razvoj odnosno pogoršanje drugih zdravstvenih tegoba. Konzumiranjem lecitina smanjuje se sama količina masti u krvotoku i poboljšava rad jetre.

4. ZDRAVLJE IMUNITETA

Fosfatidilinozitol i fosfatidiletanolamin su fosfolipi koji su prisutni u suncokretovom lecitinu te imaju antioksidativne učinke. Antioksidansi potiču djelovanje imunosnog sustava jer neutraliziraju slobodne radikale i tako štite stanice od oksidativnog stresa.

5. MASTITIS

Mastitis je upala dojki koja se može pojaviti kod dojilja. Do ove izrazito bolne pojave dolazi zbog bakterijske infekcije ili začepljenog mliječnog kanala. Začepljeni mliječni kanal je posljedica nakupljanja mlijeka u dojkama zbog neredovitog rasporeda dojenja ili izdajanja u nedovoljnim količinama. Konzumacija dodatka prehrani kao što je lecitin u razdoblju dojenja pomaže lakšem protoku mlijeka jer mlijeku smanjuje viskoznost i poboljšava protočnost. Time se ujedno smanjuje rizik od stvaranja začepljenih mliječnih kanala.

6. ARTRITIS

Lecitin također pomaže pri održavanju gustoće koštanog tkiva i sprječava samu razgradnju kostiju. Konzumacijom suncokretovog lecitina povećava se proizvodnja koštanih stanica, čime je osigurana regeneracija koštanog tkiva

7. ALERGIJE

Uz suncokret, čest izvor lecitina također je soja. Sojin lecitin, za razliku od suncokretovog, češće uzrokuje alergijske reakcije te tako može uzrokovati hormonsku neravnotežu povećavajući razinu estrogena.

8. KVALITETNIJI SAN

Lecitin pomaže I kod poteškoća s nesanicom jer potiče proizvodnju serotonina. Serotonin je hormon koji poboljšava raspoloženje te utječe na melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari