Datum objave: 19. 08. 2022.

Vodenasti, kiseli, s okusom ljeta. Nije bundeva, dinja, lubenica ni tikvica, ali pripada istoj obitelji. Iako tehnički gledano pripada voću, uvijek se naziva povrćem. Prvi put uzgojen u Indiji prije čak 4000 godina, danas nas veseli svojom svježinom u ljetnim danima.

Djelovanje izvana i iznutra

1. Hidratizacija

Možete li zamisliti biljku koja se sastoji od čak 95 posto vode? Kao da pijete vodu s aromom krastavaca. Ljeti nikad dosta tekućine, a dio sigurno možete zadovoljiti kroz krastavce. Uz to, jako ih je lako nabaviti, kupiti se mogu u brojnim trgovinama namirnicama, a možete ih naći i po isplativoj cijeni u Lidl katalogu.

2. Koža voli krastavce

Poznate su vam one reklame o tanko izrezanim krastavcima poslaganim na licu? Razlog za to je što su krastavci izrazito učinkoviti protiv bora, hidratiziraju kožu i usporavaju njeno starenje.

3. Zdravlje mozga

Ovu povlasticu konzumiranja krastavaca sigurno niste znali. Krastavci, odnosno njihov spoj fizetin usporava starenje ganglija, te pomaže očuvanju kognitivnih funkcija.

4. Izvor vitamina K

Svako povrće je izvor nekog od vitamina, a krastavci prednjače u vitaminu K, koji je važan za apsorpciju kalcija u kostima.

5. Poželjan za probavu

Ljeti općenito trebamo konzumirati lakše probavljivu hranu, a krastavci će nam pomoći u tome. Njihova kora sadrži netopiva vlakna, a voda i vlakna zajedno pomažu da hrana brže prođe probavnim traktom.

6. Obillje fitonutrijenata

Zahvaljujući fitonutrijentima, djeluje protuupalno i antioksidativno.

7. Što su lignani?

Sadrži biljne polifenole poznate kao lignani koji djeluju antikancerogeno te imaju poželjan učinak protiv kardiovaskularnih bolesti.

8. Skriveni kalij

Sadrži 152 mg kalija po šalici, a to je mineral važan za održavanje normalnog krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da manje od 2 % odraslih konzumira preporučenu dozu kalija.

9. Ublažavanje boli

Protuupalni spojevi u krastavcima ublažavaju bol, zato se krastavci tradicionalno koriste protiv glavobolja.

10. Mršavljenje uz krastavce

Izrazito su niskokalorični, te sadrže vlakna. To je dovoljno da pomažu mršavljenju.

11. Svježi dah

Ako nemate pri ruci žvakaće gume, možete osvježiti svoj dah krastavcima. Oni potiču proizvodnju sline koja ispire nakupljene bakterije.

12. Detoksikacija krastavcima

Konzumirajući krastavce možete učinkovito detoksicirati crijeva.

Trebate još razloga za posaditi krastavce u svom vrtu, ili je ovo dovoljno? Za kraj, dat ćemo vam jedan recept s krastavcima za izvana i iznutra.

Krastavci izvana

Od brojnih recepata maske za lice od krastavaca, otkrivamo onu s krastavcima i raznim uljima. Stavite pola krastavca u blender, a vrsta ulja koje ćete dodati ovisno o tome što želite postići.

Ako želite zategnutu kožu bez sitnih bora (botoks efekt), krastavcu dodajte nekoliko kapi arganovog ili bademovog ulja. Ako želite samo nahraniti kožu, onda u kombinaciju s krastavcem ide maslinovo ulje. Dok će ulje čajevca, univerzalnog antiinfektivnog ulja, eliminirati iritantne bubuljice na vašem licu.

Krastavci iznutra

Evo što vam je potrebno za zamamnu juhu od krastavaca:

A evo načina pripreme:

Ogulite oprane krastavce, prerežite uzdužno, očistite od sjemenki i narežite na veće komade. Zatim na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte isto tako nasjeckani češnjak i oguljeni krumpir narezan na kockice.

Kratko pirjajte na laganoj vatri, a zatim dodajte vode. Dodajte Vegetu i mentu pa kuhajte na laganoj vatri još oko 15 minuta. Nakon toga dodajte krastavce, i pomiješajte nastavite kuhati još 10 minuta, malo ohladite i smjesu usitnite štapićem za miksanje. U dobivenu juhu umiješajte kopar, kiselo vrhnje, dobro promiješajte i čekajte da se ohladi.

Želimo vam puno maski od krastavaca, kao i puno neodoljivih recepata ovo ljeto.

Pošalji prijatelju na email

Komentari