Lora Štrbac

Datum objave: 09. 04. 2024.

Funkcionalni abdominalni bolovi  postaju sve učestaliji među odraslima i djecom, uključujući sindrom iritabilnog crijeva i dojenačke kolike.

Ova stanja zahvaćaju više od 20% dojenčadi i djece diljem svijeta, s ozbiljnim posljedicama na kvalitetu života i povećanim rizikom od dugoročnih problema.

Primjena biljnih i ljekovitih spojeva u ublažavanju bolova predstavlja tradicionalni pristup zdravstvenim problemima, a trenutačno se sve više istražuje učinkovitost nutraceutika u ovom kontekstu. Iako postoje brojne in vitro i in vivo studije koje pokazuju potencijal ovih nutraceutika na ciljanim područjima, poput gastrointestinalnih glatkih mišića, upale i propusnosti crijeva, još uvijek postoje ograničenja u znanstvenim potvrdama.

Kako bi saželi trenutne spoznaje o učinkovitosti nutraceutika u liječenju bolova u trbuhu kod dojenčadi i djece, istraživači su proveli temeljitu studiju. Kroz analizu dostupnih studija koje istražuju učinkovitost i toleranciju biljaka, začina i dodataka prehrani kod djece, uočeno je da su takve studije vrlo ograničene. Unatoč tome, roditelji često koriste nutraceutike kako bi olakšali bolove u trbuhu kod svoje djece.

Neke od studija pokazale su značajno smanjenje epizoda grčeva i trajanja boli kod djece koja su koristila komorač u obliku sjemenki, ulja, čaja ili ekstrakta biljke. Slični učinci primijećeni su i kod istraživanja paprene metvice, gdje je primjena ulja u obliku kapsula rezultirala značajnim smanjenjem boli kod djece s funkcionalnim abdominalnim bolovima ili sindromom iritabilnog crijeva.

Dodaci poput kukuruznih vlakana, djelomično hidrolizirane guar gume, specifičnih biljnih ekstrakata i vitamina D također su pokazali smanjenje bolova kod djece. Osim toga, istraživanja su ukazala na pozitivno djelovanje probiotičke bakterije Lactobacillus reuteri DSM 17938 na smanjenje intenziteta boli kod djece s funkcionalnim abdominalnim bolovima te Lactobacillus rhamnosus GG na smanjenje učestalosti i intenziteta bolova kod djece sa sindromom iritabilnog crijeva.

Unatoč ovim pozitivnim rezultatima, istraživači ističu nedostatak istraživanja u tom području te pozivaju na daljnje istraživanje. Novi pregled literature naglašava potencijal nutraceutika u prirodnom olakšavanju bolova kod djece, kao i nužnost daljnjih istraživanja kako bi se bolje razumjeli potencijalni proizvodi u ovoj domeni.

Izvor: Nutirents

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, dojenčad, nutraceutici,

Komentari