Ela Lučić

Datum objave: 09. 07. 2020.

Resveratrol, prirodni polifenol prisutan u raznim prehrambenim proizvodima, identificiran je kao obećavajući aktivator proteina sirtuin 1 (SIRT1).

SIRT1 ima središnju ulogu u posredovanju učinaka u metaboličkim stresnim situacijama, poput pretilosti uzrokovane prehranom s visokim udjelom masti. Iz tog razloga, spojevi koji izravno ili neizravno aktiviraju SIRT1 mogu pružiti zaštitu od poremećaja u regulaciji metaboličkih procesa te promicati zdravo starenje.

Rezultati studija provedenih na osobama s prekomjernom tjelesnom masom i bolesnicima s dijabetesom tipa 2 pokazuju poboljšanja oksidacijskog kapaciteta mitohondrija u mišićima nakon nekoliko tjedana uzimanja resveratrola u obliku dodatka prehrani u malim dozama.

U ispitivanju je primijenjena doza od 150 mg dnevno jer je prethodno utvrđeno kako uzimanje navedene doze može poboljšati funkciju mitohondrija u mišićima. Znanstvenici su u dvostruko slijepo kliničko ispitivanje uključili 41 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom. Tijekom početnog dvotjednog razdoblja, od njih se zatražio prestanak konzumacije prehrambenih proizvoda bogatih resveratrolom, poput grožđa, crnog vina i kikirikija.

Ispitanicima je zatim nasumično dodijeljeno uzimanje 150 mg resveratrola dnevno ili placeba tijekom 6 mjeseci. Izmjerena im je tjelesna masa i krvni tlak te su prikupljeni uzorci krvi za analizu količine resveratrola u serumu.

Primarni ishod studije bila je osjetljivost na inzulin, a parametri sekundarnog ishoda uključivali su količinu intrahepatičnih lipida, sastav tijela, potrošnju energije u mirovanju, vrijednost krvnog tlaka, markere krvne plazme, tjelesnu izvedbu, kvalitetu života i kvalitetu sna. Analizom rezultata nije uočena promjena u osjetljivosti na inzulin nakon uzimanja resveratrola tijekom 6 mjeseci.

Međutim, istraživački tim utvrdio je značajnu razliku u postintervencijskom glikoziliranom hemoglobinu (HbA1c) među skupinama, a bio je niži u skupini koja je uzimala resveratrol u usporedbi s placebom.

Nisu zabilježene razlike u parametrima sekundarnog ishoda studije. HbA1c pokazatelj je dugoročne kontrole razine glukoze u krvi te odražava prosječne vrijednosti glukoze u krvi u prethodna tri mjeseca. Promatranje utjecaja resveratrola na HbA1c, a ne na koncentraciju glukoze u plazmi, moglo bi ukazivati na promjenu u glikaciji hemoglobina i životnom vijeku eritrocita, a ne na smanjenje prosječne razine glukoze u krvi.

Znanstvenici su također otkrili kako uzimanje resveratrola nije utjecalo na ukupne vrijednosti HDL i LDL kolesterola, slobodnih masnih kiselina i triglicerida, napominjući kako dobiveni rezultati i prethodna ispitivanja ukazuju kako se resveratrol čini neprikladnim za liječenje dislipidemije.

Nadalje, izmjereni su i markeri plazme povezani sa sigurnošću uzimanja resveratrola kao dodatka prehrani – bilirubin, kreatinin, urea, aspartat aminotransferaza i alanin aminotransferaza. Razine markera plazme nisu se mijenjale tijekom 6 mjeseci, niti unutar niti među skupinama, pa znanstvenici zaključuju kako se uzimanje 150 mg resveratrola dnevno u obliku dodatka prehrani tijekom šest mjeseci može smatrati sigurnim, kao što je i ranije utvrđeno.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari