Najbolja prosinačka hrana: Gljive, brokula, celer i češnjak

Datum objave: 10. 12. 2012.

Zima je vrijeme tijekom kojeg najčešće unosimo i do 30 posto više kalorija nego tijekom drugih godišnjih doba, no većina hrane koju unosimo nema veliku nutritivnu vrijednost već se svodi na šećere i masnoće. Nutricionisti ističu kako je vrlo važno i u prosincu voditi računa o zdravoj prehrani koja je potrebna da bi se organizam zaštitio od virusa prehlade i gripe koje haraju. Za to je potrebno odabrati sezonske namirnice koje donose najveće dobrobiti, piše Huffington Post.

Gljive
Ova zdrava namirnica bogata je okusom, a sadrži vrlo malo kalorija. Znanstvene studije pokazale su kako gljive imaju antivirusna i protuupalna svojstva, a neke vrste poput shitaki gljiva djeluju na snižavanje kolesterola i povećavaju obranu imuniteta od karcinoma. Antioksidansi koje gljive sadrže štite od srčanih bolesti, prijevremenih znakova starenja i moždanog udara.

Jedan od načina za dobivanje najviše zdravstvenih dobrobiti iz gljiva je priprema na salatu. Gljive propirjajte, začinite s malo maslinova ulja i češnjaka te servirajte na raženom kruhu ili bruschettima, savjetuju nutricionisti.

Kelj
Kelj je izvrstan izvor vitamina K koji igra važnu ulogu u izgradnji zdravih kosti. Također, dokazano je kako vitamin K štiti organizam od više oblika demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest. Najbolji način za pripremu je kelj na lešo, a alternativa je varivo od kelja. Budite oprezni te ga nemojte prekuhati, jer se tako iz ovog vrijednog povrća gube hranjivi sastojci, ističu nutricionisti.

Brokula
Ova se namirnica smatra najvećim zaštitnikom organizma od brojnih vrsta raka, prvenstveno zahvaljujući bogatstvu antioksidansa koje sadrži. Također, smanjuje upalne procese u tijelu i potiče imunitet na bolji rad jer je bogata vitaminom C. Čak i zamrznuta brokula bogata je vitaminima, osobito beta karotenom. U zimskoj varijanti najbolji način za uživanje u brokuli je juha.

Celer
Celer je bogat vlaknima koja potiču zdravu probavu te štite od karcinoma želuca te crijeva. Vrhunac sezone celera je u prosincu, pa je ovo idealno vrijeme za uživanje u toj superzdravoj namirnici. Postoje dokazi kako celer dobro utječe na reumu, ali i eliminaciju viška vode iz organizma te smanjenje celulita.

Najbolji način za pripremu je sok od sirovog korijena celera, a ako želite biti kreativni popržite celer s malo maslinovog ulja i uz svježe biljne začine. Celer možete i naribati kao dodatak svježim salatama.

Češnjak
Antibiotik među povrćem, češnjak je odavno poznat po svojim zdravstvenim dobrobitima, osobito u borbi s virusima i bakterijama. Alicin, spoj koji se nalazi u češnjaku i luku, štiti stanice od nepravilnog razvoja, pa tako i nastanka raka.

Iako postoje brojni dodaci u prehrani koji sadrže češnjak, najbolji način je ipak jesti ga sirovog, osobito u kombinaciji s ribama, morskim plodovima i svježim salatama.

[url="http://www.24sata.hr/zdravlje/najbolja-prosinacka-hrana-gljive-brokula-celer-i-cesnjak-292351"]24 sata[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari