Josip Rešetar

Datum objave: 07. 11. 2018.

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je novu funkciju monoalelnog gena H19. Naime, upravo taj gen djeluje preventivno na razvoj pretilosti zbog čega može utjecati i na odgodu pojave bolesti povezanih s pretilosti kao što su dijabetes i krvožilne bolesti.

Monoalelni geni čine samo 1% ukupnih gena i specifični su po tome što ih nasljeđujemo samo od jednog roditelja. U aktualnom istraživanju znanstvenici su pokazali da nasljeđivanje monoalelnih gena od oca vodi ka razvoju bijelog masnog tkiva koje se povezuje s nekim metaboličkim poremećajima. S druge strane, nasljeđivanje monoalelnih gena od majke vodi ka razvoju smeđeg masnog tkiva koje djeluje zaštitno od razvoja pretilosti.

Nadalje, u radu na miševima je pokazano da upravo H19 monoalelni gen, koji se nalazi u smeđem masnom tkivu, u slučaju pojačane ekspresije može prevenirati razvoj pretilosti i dijabetesa.

Zbog činjenice da su slični mehanizmi kontrole prisutni i kod pretilih osoba, znanstvenici vjeruju da bi spomenuto otkriće moglo pomjeriti granice u liječenju i prevenciji bolesti povezanih s pretilošću.

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masno tkivo, pretilost,

Komentari