Ela Lučić

Datum objave: 13. 10. 2020.

Znanstvenici su pregledali dokaze koji podržavaju potencijalnu ulogu omega-3 masnih kiselina u sarkopeniji i slabosti kod starijih osoba, u nutritivnoj skrbi bolesnika s karcinomom i u nutritivnom liječenju pacijenata u kritičnom stanju.

Iako se u literaturi izvještava o koristima konzumacije omega-3 masnih kiselina, stručnjaci su primijetili kako je prisutno mnogo nedosljednosti u podacima. To može biti posljedica niza čimbenika, kao što su primijenjena doza, duljina uzimanja omega-3 masnih kiselina, omjer eikozapentaenske (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenske masne kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid) te početna razina omega-3 masnih kiselina. Nedosljednost podataka ograničila je snažniju potporu izdavanju smjernica i ometala šire prihvaćanje blagodati DHA i EPA u medicinskoj zajednici.

Nije iznenađujuće što je velik dio blagodati EPA i DHA povezan s protuupalnim potencijalom masnih kiselina. Dosadašnji dokazi ukazuju na to kako uzimanje DHA i EPA u obliku kapsula ili enteralnih i parenteralnih formula može pomoći u regulaciji upalnih procesa u brojnim medicinskim stanjima, što je u mnogim slučajevima povezano s poboljšanom funkcijom, kliničkim tijekom i ishodom bolesti. Neregulirani upalni procesi sastavni su dio mnogih akutnih i kroničnih bolesti, stoga je potencijalna primjena DHA i EPA u obliku dodatka prehrani vrlo raznovrsna u pogledu prevencije i liječenja bolesti.

Stručnjaci ističu važnost personaliziranog pristupa i poznavanja specifičnih prehrambenih i medicinskih potreba pacijenta kako bi se na najbolji način utvrdila optimalna upotreba omega-3 masnih kiselina.

Također bi trebalo uzeti u obzir interakciju genetike i nutrijenata, kao i interakciju između samih nutrijenata. Općenito, cjelokupni dokazi podupiru upotrebu DHA i EPA u nizu medicinskih stanja. Provedba dodatnih kvalitetnih studija koje se temelje na iskustvu postojećih studija ojačat će bazu dokaza potrebnih za izdavanje relevantnih smjernica u budućnosti.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari