Amanda Gaši

Datum objave: 19. 10. 2022.

Nova studija smatra kako prebiotici poput inulina mogu regulirati unos hrane djelovanjem na hormone koji utječu na apetit te smanjiti upalu povezanu s pretilosti i depresijom.

Klinička depresija je upalno stanje koje pogoršava neravnoteža mikrobiote, koja je uočena i u pretilih osoba. Između depresije i pretilosti postoji dvosmjerna poveznica. Smatra se kako pacijenti s depresijom imaju 58% veću šansu za razvoj pretilosti. S druge strane, pretile osobe imaju 55% veću šansu za razvoj depresije te loš odgovor na terapiju antidepresivima. Dosadašnje studije smatraju kako uzimanje prebiotika može utjecati na gubitak tjelesne mase, poboljšati funkciju crijevne barijere, pomoći kod upale i endotoksemije te ublažiti depresiju.

Dvostruko slijepa studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu The British Journal of Nutrition promatrala je učinke kalorijske restrikcije i uzimanja inulina na depresiju, moždani neutrofni čimbenik (BDNF), propusnost crijeva, endotoksemiju te upalne markere kod 45 pretilih ispitanica (BMI 30-40 kg/m2) koje boluju od kliničke depresije (prema DSM-5 kriterijima).

Ispitanice su svaki dan uzimale 10 mg inulina ili 10 mg maltodekstrina (kontrolna skupina) kroz 8 tjedana te su se pridržavale zdrave dijete s kalorijskom restrikcijom. Podaci o unosu hrane prikupljeni su tijekom 3 dana prije provođenja dijete s kalorijskom restrikcijom te tijekom 3 dana nakon provođenja dijete. Antropometrijske mjere, simptomi depresije te serumske razine zonulina, lipopolisaharida, BDNF-a i upalnih markera su prikupljene prije početka te nakon završetka studije.

Rezultati studije su prikazali kako unos inulina nema značajan utjecaj na smanjenje tjelesne mase, rezultat ocjene depresije, BDNF te na biomarkere upale, endotoksemije i propusnosti crijeva.

Ukupni unos energije i proteina je bio niži u onih ispitanica koje su uzimali inulin u obliku dodatka prehrani.

Autori studije smatraju kako bi se ovakvi rezultati mogli pripisati tome što su svi ispitanici imali redovite posjete i iste prehrambene savjete te su za vrijeme posjeta slobodno mogli pričati o svom osobnom životu i problemima, što je moglo utjecati na stanje njihovog raspoloženja.

Buduća istraživanja bi se trebala usredotočiti na optimalnu vrstu prebiotika, dozu i vremensko razdoblje uzimanja dodataka prehrani u pacijenata koji boluju od pretilosti i depresije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, inulin, prebiotici,

Komentari