Istraživanja na zrikavcima pokazala su jedan vrlo neobičan rezultat – mogli bi postati novi protivnik kazeinu i proteinima sirutke kao sastojcima hrane, uključujući hranjiva pića i sportske napitke.
Znanstvenici su hidrolizom stvorili hidrolizate proteina tropskih kućnih zrikavaca (Gryllodes sigillatus) koji bi zbog svojih svojstava mogli predstavljati idealnu zamjenu za kazein ili sirutku. Istraživanjem je otkriveno da je hidrolizat proteina zrikavaca lako topljiv u širokom pH rasponu, zbog čega se može koristiti u različitim oblicima hrane.
Kukci su bogati proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima, no potrošači će posegnuti za njima isključivo ako se prerađeni koriste kao jedan od sastojaka u njima već poznatoj hrani, a rijetko ako se serviraju cijeli. Upravo zbog toga znanstvenici rade na daljnjim proučavanjima hidrolizata proteina zrikavaca koji bi zbog svoje učinkovitosti u budućnosti mogli u potpunosti zamijeniti kazein i sirutku.
Izvor: Food Chemistry