Maja Biličić

Datum objave: 14. 11. 2018.

Vlada Velike Britanije predlaže zabranu prodaje energetskih pića djeci.
 

Naime, energetska pića sadrže velike količine kofeina i šećera, a mnogi dokazi upućuju na to da njihova pretjerana konzumacija može izazvati negativne zdravstvene posljedice u djece, poput glavobolja, problema sa snom, iritacije i umora. Jedna limenka energetskog pića od 250 mL sadrži oko 80 mg kofeina (320 mg/L) te čak 60% više kalorija i 65% više šećera od drugih vrsta pića.

Podaci pokazuju da više od dvije trećine djece dobi 10 do 17 godina i četvrtina djece dobi 6 do 9 godina u Velikoj Britaniji konzumira navedena energetska pića.

Stoga su raznorazne kampanje protiv previsokog unosa šećera zatražile zabranu prodaje energetskih pića djeci, a sindikat učitelja udružio se kako bi vladu zamolio da istraži njihov utjecaj na ponašanje i zdravlje djece.

Upravo je to vladu potaknulo da predloži zabranu trgovcima da djeci prodaju energetska pića s više od 150 mg kofeina po litri. Zatražili su savjet o tome koje bi sve proizvode trebali uključiti u tu zabranu te postoje li možda neke promjene koje mogu unijeti umjesto tih zabrana ili pored njih. Također postoji i problem definiranja pojma djece – potrebno je utvrditi odnosi li se taj pojam na osobe mlađe od 16 ili osobe mlađe od 18 godina. Dobna granica od 18 bila bi u skladu s postojećim dobrovoljnim obvezama trgovaca, no bitno je uvažiti činjenicu da su 17-godišnjaci i 18-godišnjaci najveći konzumenti energetskih pića.

Mnogi supermarketi i maloprodajni lanci već su dobrovoljno obustavili prodaju energetskih pića mlađima od 16 godina, no zbog nepostojeće regulative mnoge trgovine ih još uvijek nastavljaju prodavati. Vlada će za svoju odluku pričekati savjete javnosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, energetski napitci,

Komentari