Ela Lučić

Datum objave: 28. 07. 2021.

Znanstvenici su nedavno otkrili kako na tržištu još uvijek postoji neprihvatljivo velika količina lažnih proizvoda od nara.

Nar je plod malog stabla za koje se smatra da je porijeklom iz sjeverne Indije, Irana i Afganistana, ali se već tisućljećima široko uzgaja u toplim dijelovima svijeta. Cijelo voće uspješno se prodaje, ali su na tržištu vrlo popularni sokovi i ekstrakti od nara.

Stručnjaci su utvrdili kako su na tržištu uobičajeno prisutna najmanje tri oblika patvorenja soka i ekstrakta nara.

Jedno od najpoznatijih je razrjeđivanje soka od nara vodom i šećerom i/ili jeftinijim voćnim sokovima, poput soka od jabuke. Budući da je čisti sok od nara tamnocrvene do ljubičaste boje, takvo patvorenje može biti prilično lako otkriti vizualnom inspekcijom.

Jedan od oblika koji se također može naći na tržištu su proizvodi označeni kao „nar“ koji se sastoje od mješavine egzogenih polifenola iz neutvrđenih izvora. Drugi je oblik, koji je možda i najteže otkriti, kada se nedovoljno koncentriranom soku od nara dodaju egzogeni polifenoli, poput elaginska kiseline, kako bi se oponašao intenzitet boje i kemijski profil 100% čistog proizvoda.

Znanstvenici napominju kako je elaginska kiselina izolirana iz biljke haritaki daleko jeftinija od istog spoja ekstrahiranog iz nara. Koncentracije elaginska kiseline postale su marketinški alat za dodatke prehrani koji sadrže nar, ukazujući potrošačima kako više razine predstavljaju koncentriranije, snažnije, a time i učinkovitije ekstrakte nara.

Međutim, rezultati kliničkih studija pokazuju kako su, uz elaginsku kiselinu, različiti sastojci iz nara odgovorni za njegovo farmakološko djelovanje i korisne zdravstvene učinke. Kao takvi, proizvodi od nara koji ne sadrže određene spojeve iz nara, poput karakterističnih punikalina i punikalagina, ne samo da mogu biti patvoreni, već i ne mogu pružiti očekivane zdravstvene dobrobiti.

Izvor: NutraIngredients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Industrija, nar, patvorenje,

Komentari