Vitaminoteka

Datum objave: 14. 06. 2017.

Nedavno je objavljen članak u kojem znanstvenici pišu o uređaju koji će proizvođačima pomoći odrediti najprihvatljiviju razinu zrelosti rajčice i maksimalnu idealnu količinu karotenoida koju ona može sadržavati.

Uređaj se koristi Ramanovom spektroskopijom za uočavanje promjena u sastavu hranjivih tvari u rajčici i to tako što prati promjenu njene boje od zelene do smeđe. Prednost ovog uređaja je u tome što se plodovi rajčice ne moraju oštetiti kako bi se došlo do potrebnih informacija.

Znanstvenici su ovaj uređaj osmislili kako bi pomogli proizvođačima u određivanju idealne razine zrelosti rajčice i to tehnikom koja rajčicu ne oštećuje. Zrelost bi ispitali uz pomoć sonde uređaja te tako odredili jesu li plodovi spremni za ubiranje.

U istraživanju su znanstvenici proučavali plodove rajčice u njena četiri stadija zrelosti – u četiri grupe svrstali su po dvije zelene, narančaste, crvene i smeđe rajčice. Svaka je rajčica ubrana s druge stabljike te zatim analizirana Ramanovim konfokalnim mikroskopom koji je spoj Ramanovog spektrometra i standardnog optičkog mikroskopa.

Analizom rajčica znanstvenici su utvrdili povećanje količine karotenoida pri sazrijevanju rajčice, a u idealnoj razini zrelosti rajčice najviše je prevladavao karotenoid likopen. Za razliku od crvenih rajčica, zelene su imale mnogo manje karotenoida, luteina, flavonida, antocijana i terpena. Sa sazrijevanjem rajčice smanjila se i količina klorofila te kutikularnog voska.

Znanstvenici tvrde da bi se ovakav uređaj mogao primijeniti i na drugoj hrani koja mijenja svoju boju s obzirom na stadij sazrijevanja. Podaci dobiveni uz pomoć tog uređaja vrlo su bitni upravo zbog toga što ukazuju na stadij idealne razine zrelosti namirnica u kojem je ona najbogatija hranjivim tvarima.

Izvor: Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Industrija, Rajčica,

Komentari