Josip Rešetar

Datum objave: 16. 11. 2018.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) je u novim preventivnim planovima navela obogaćivanje brašna folnom kiselinom u svrhu smanjenja incidencije porođajnih poremećaja poput defekta neuralne cijevi i anencefalije.

Naime, UK bilježi najveću stopu u Europi po broju novorođenčadi sa zabilježenim defektom neuralne cijevi. Prema podacima jedne studije u prosjeku svako tisućito dijete rođeno u UK ima defekt neuralne cijevi, a ista studija je zaključila da bi čak 2000 slučajeva defekta neuralne cijevi bilo prevenirano u razdoblju od 20 godina ukoliko bi UK slijedila smjernice zemalja koje obogaćuju svoje proizvode folnom kiselinom.

Budući da su kruh i pekarski proizvodi široko konzumirani u britanskom društvu, obogaćivanje brašna folnom kiselinom čini se trenutno najboljim rješenjem.

Štoviše, takva strategija bila bi korisna i za žene slabijeg socioekonomskog statusa koje bi si prije mogle kupiti kruh obogaćen folnom kiselinom u odnosu na ostalu funkcionalnu hranu ili dodatke prehrani.

Trenutna preporuka za unos folne kiseline koju izdaje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) iznosi 600 µg/dan za trudnice i dodatnih 130 µg/dan za dojilje, dok su važeće preporuke UK zdravstvenih smjernica 400 µg/dan za trudnice do dvanaestog tjedna trudnoće.

Izvor: The Guardian
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari