Ružica Vukadin

Datum objave: 19. 01. 2022.

Prema istraživanjima Sveučilišta Tufts, svila može riješiti problem porasta otpada hrane.

Svila je nedavno došla u prvi plan istraživanja o održivosti jer se može ponovno obraditi od reciklirane ili odbačene odjeće i drugog tekstila. Fibroin svile idealan je kandidat za očuvanje svježine usjeva, smanjenje gubitka hrane i osiguranje sigurnosti hrane. Nakon što se nanese kao premaz, jestiv je, bez okusa, mirisa, proziran, biorazgradiv i posjeduje odlična mehanička svojstva kao i nisku propusnost za kisik i vodenu paru. Svila se može koristiti kao biomedicinski uređaj za isporuku lijekova, ali i uključiti optički odgovor u taj isti uređaj. Isti taj proces mogao bi se jednog dana koristiti u lancu opskrbe hranom.

U Tufts studiji, iz 2016., fibroin svile primijenjen je kao jestivi premaz za jagode i banane umakanjem plodova u suspenziju fibroina svile. Premazi su produžili rok trajanja obije vrste voća, smanjujući brzinu disanja, gubitak težine, difuziju vodene pare i kisika, čuvajući čvrstoću i boju te odgađajući sazrijevanje banana u usporedbi s neobloženom kontrolom tijekom 14 i 9 dana skladištenja.

Korištenje svile, također, istraženo je kao sredstvo za povećanje usjeva. U tom slučaju, fibroin svile korišten je u kombinaciji sa šećernim dodatkom trehaloze za razvoj prevlake sjemena koja je potaknula klijanje sjemena i ublažila abiotičke stresore kapsuliranjem, očuvanjem i otpuštanjem biognojiva u tlu.

Međutim, nekoliko izazova ostaje neriješeno i djelomično ometaju upotrebu svile kao sveprisutnog materijala na laboratorijskoj i industrijskoj razini. Naime, svila se može lako kemijski modificirati i podesiti za određena svojstva ili sastaviti u poseban oblik ovisno o konačnoj upotrebi, ali kontrola i optimizacija ovih postupaka ovisi o razumijevanju podrijetla materijala, no potpuna građa svile još nije poznata. Neka su rješenja primjena tehnike genetskog inženjeringa, koje bi mogle pomoći u postizanju većeg prinosa proteina, što bi u konačnici dovelo do proteina svile s novim mogućnostima te ekonomski konkurentnijim proizvodima.

Svakako, dosadašnja istraživanja pokazala su „jedinstvena i svestrana“ svojstva svile koja predstavljaju razne mogućnosti za buduće tehnologije u lancu opskrbe hranom i kao pojačivač usjeva i kao zaštitni premaz za hranu.

Izvor: Applied Physics Reviews

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bacanje hrane, svila,

Komentari