Maja Biličić

Datum objave: 02. 04. 2019.

Lupulon, spoj iz hmelja koji se nalazi u komercijalnim dodacima prehrani i za koji se pretpostavlja da ima antidepresivna svojstva, može se umnožiti pomoću metode ekstrakcije u kojoj se upotrebljavaju organska otapala, otkriveno je novim istraživanjem.

Sušeni se hmelj, osim u industriji piva, može upotrebljavati i za smirenje i spavanje. Sadrži 3-10% β-kiselina (lupulona) koje se, između ostalog, sastoje i od ko-lupulona, n-lupulona i ad-lupulona. Ova tri spoja aktiviraju jednako antidepresivno djelovanje kao i hiperforin iz kantariona koji se koristi za liječenje blage do umjerene depresije.

Znanstvenici su svoje istraživanje započeli ispitivanjem 9 dodataka prehrani i fitofarmaceutskih proizvoda na bazi hmelja sa svjetskog tržišta. Dodaci prehrani bili su u tekućem obliku ili u obliku kapsula te su sadržavali ekstrakt hmelja u koncentraciji od 200 do 400 mg/mL (maksimalna dnevna doza).  Metanol je zatim dodan u 100 mg kapsula sa čistim ekstraktom hmelja u omjeru 1:50. Tekući dodaci prehrani s ekstraktom hmelja razrijeđeni su metanolom u omjeru 1:200 ili 1:5, te su izravno analizirani metodom tekućinske kromatografije ultra visoke djelotvornosti  detektorima s diodnim nizom (UHPLC-DAD).

U biljnim su proizvodima otkrivene različite koncentracije lupulona. U nekim se uzorcima lupuloni (posebice ad-lupulon) čak nisu mogli ni detektirati.

Najveće količine lupulona sadržavao je jedan od tekućih dodataka prehrani (oko 2,1-2,7 mg/mL ko-lupulona, 1,3-2,2 mg/mL n-lupulona i 0,4-0,7 mg/mL ad-lupulona), što je rezultiralo dnevnim unosom od 9,3 mg ko-lupulona, 7,9 mg n-lupulona i 2,3 ad-lupulona.

Znanstvenici su zaključili da ta otopina sadrži dovoljno lupulona da se pokaže njegovo potencijalno antidepresivno svojstvo.

Nadalje, utvrdili su i da ekstrakcija lupulona iz svježeg hmelja s pomoću organskih otapala daje nisku iskoristivost.

Znanstvenici napominju da spomenuti spojevi pokazuju nisku toksičnost. Međutim, svakodnevni unos kapsula s lupulonom (5 g na dan) u razdoblju od tri mjeseca nije izazvao toksični učinak na unutarnje organe.

Izvor: Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, hmelj,

Komentari