Ružica Vukadin

Datum objave: 28. 10. 2021.

Nutrikozmetički proizvodi u današnje vrijeme trebaju biti dovoljno dobri i za potrošača i za okoliš, što je prijetnja proizvođačima tradicionalnih proizvoda s kolagenom koji nisu ekološki prihvatljivi.

Tri četvrtine britanskih potrošača smatra da proizvođači ne čine dovoljno kako bi njihovi proizvodi postali bolje održivi. Oko 90% potrošača provjerava vjerodostojnost održivosti kozmetičkih proizvoda koje kupuju te su spremi izdvojiti i veće količine novca kako bi se ispunila njihova ekološka očekivanja, a isti stav imaju i pri kupnji dodataka prehrani.

Posebna pozornost pridaje se životinjskim proizvodima s obzirom na to da je stočarska industrija zabrinuta za okoliš. Čak dvije trećine Europljana jede manje mesa kako bi pomogli u borbi protiv klimatskih promjena, a 13% ih planira potpuno izbaciti meso iz svoje prehrane. Također, mijenja se svijest i o morskom ekosustavu. Naime, na svijest o morskom ekosustavu utjecao je dokumentarac Seaspiracy koji je usmjeren na industriju ribarstva i akvakulture. Dokumentarac je iznio niz optužbi protiv akvakulture, tvrdeći kako svaka farma škotskog lososa proizvodi organski otpad koji je jednak gradu veličine od 10 000 do 20 000 stanovnika i navodi niz bolesti koje mogu utjecati na ribu.

Međutim, razvijen je novi model uzgoja ribe koji eliminira zabrinutost zbog prekomjernog izlova te kaže kako proizvodnja ribe ima manji ugljični otisak od proizvodnje govedine i svinjetine. Kada govorimo o proizvodnji kolagena iz ribe, takav pristup prakticira akvakulturu zatvorenog lanca koja sprječava ulazak otpadnih voda u širi okoliš, što se događa na nekim tradicionalnim uzgajalištima i osigurava da ribe žive u čistoj vodi koja podržava zdrav rast i razvoj.

Kolagen proizveden takvim sustavom vrlo je prikladan za primjenu u nutrikozmetici. Morske ribe izložene su temperaturi vode i tlaku koji su daleko od uvjeta s kojima se suočavaju ljudi. Takvi uvjeti rezultiraju kolagenom koji nalikuje strukturi ljudske kože.

Također, slatkovodni kolagen ima bolju bioraspoloživost od goveđeg ili svinjskog kolagena te ublažava loše senzorske karakteristike nutrikozmetičkih proizvoda koji sadrže svinjski, goveđi i morski kolagen.

Aminokiselinski sastav kolagena iz slatkovodne ribe sličniji je strukturi ljudske kože u odnosu na ostale izvore kolagena te je ekološki prihvatljiviji.

Izvor: Nutrangredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari