Maja Biličić

Datum objave: 03. 08. 2017.

Novo je istraživanje pokazalo da neki sojevi kvasca uključeni u fermentaciju stolnih maslina imaju probiotički potencijal.

Istraživanje je provedeno na 16 sojeva kvasca zelenih stolnih maslina. Testirana im je enzimska aktivnost, mogućnost rasta na 37°C, antimikrobna aktivnost, kapacitet autoagregacije, aktivnost antioksidansa i sposobnost preživljavanja u gastrointestinalnom traktu čovjeka.

Kod soja Saccharomyces cerevisiae uočena je aktivnost lipaze, visok stupanj rasta na temperaturi domaćina te visok kapacitet antioksidansa. Sojevi Pichia guilliermondii i Candida norvegica pokazali su značajnu sposobnost preživljavanja u gastrointestinalnom traktu, a kod Candide norvegice je također uočena i antimikrobna aktivnost.

Znanstvenici zahtijevaju dodatna istraživanja probiotika koji nisu mliječnog porijekla kako bi određene sojeve kvasca mogli iskoristiti za stvaranje novih probiotičkih proizvoda. Posebno se u te svrhe žele usredotočiti upravo na sojeve kvasca stolnih maslina s najboljim probiotičkim svojstvima kako bi mogli proizvesti stolne masline s probiotikom idealne za osobe koje ne podnose laktozu u mlijeku.

Izvor: Trends in Food Science & Technology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masline, probiotici,

Komentari