Maja Biličić

Datum objave: 08. 04. 2019.

Probiotici bi uskoro mogli postati novi dodatak proizvodima iz linije sportske prehrane jer pružaju vrlo poželjne zdravstvene dobrobiti, otkriveno je novim istraživanjem.

Sportski prehrambeni proizvodi koji sadrže probiotike dvostruko su više popularniji i imaju bolje ocjene od proizvoda koji ne sadrže probiotike. Analiza podataka otkrila je da probiotike uglavnom sadrže proizvodi u obliku praha, a 25 od 67 vrsta proteinskih prahova s probioticima na biljnoj je bazi. Ti su proizvodi najvjerojatnije napravljeni s probioticima kako bi se poboljšala njihova probavljivost.

Istraživanja koja uključuju sportaše i probiotike najviše se usredotočuju na imunitet, dok je profesionalnim sportašima i aktivnim pojedincima najvažniji oporavak mišića.

Nekoliko je istraživanja ukazalo na potencijal probiotika u poboljšanju zdravlja i borbi protiv infekcija gornjeg dijela dišnih puteva. Jedno je dvostruko slijepo, placebom kontrolirano randomizirano istraživanje provedeno na 900 ispitanika koji su uzimali probiotike tijekom tri zime. Rezultati su pokazali da su probiotici nakon samo dva tjedna aktivirali imunosni sustav ispitanika koji nisu bili prehlađeni.

Istraživanje koje je bilo usredotočeno na proliferaciju crijevne mikrobiote uslijed tjelesne aktivnosti pokazalo je da mikrobiota profesionalnih ragbijaša pomaže u popravku tkiva, iskorištavanju energije iz hrane i ubrzanom stvaranju novih stanica.

Znanstvenici smatraju da postoje razlike u sastavu mikrobiote dugotrajno rigorozno aktivnih sportaša i prosječno aktivnih pojedinaca. Pred njima su mnogi izazovi u otkrivanju mikrobiote koja je djelotvorna za ove skupine i mikrobiote koja nikako ne doprinosi njihovom zdravlju. S druge strane, tržište sportske prehrane raste, a sportski probiotici postat će budući trend industrije probiotika.

Izvor: Nutra Ingredients

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici, sportska prehrana,

Komentari