Vitaminoteka

Datum objave: 24. 06. 2020.

Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom, pokrivanje glave šeširom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja su provjerene metode zaštite kože. No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja.

Štoviše, pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. U tom se kontekstu ističu karotenoidi koji igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Postoji čitav niz karotenoida, njih čak 600, a najpoznatiji su zasigurno beta karoten i astaksantin.

Astaksantin je karotenoid koji se u prirodi stvara u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Radi se o crvenom pigmentu koji se prirodno nalazi u različitim živim organizmima u prirodi. Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina. Boja mesa lososa također potječe od astaksantina. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se koristi i u svrhe komercijalne proizvodnje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Beta karoten je antioksidans koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A, a odgovoran je za crvenu, žutu i narančastu boju velikog broja voća i povrća.

Zanimljivi su rezultati istraživanja koji pokazuju kako mješavine različitih karotenoida pokazuju učinkovitije djelovanje na zaštitu od sunca, što ukazuje na sinergističke učinke. Također, uzimanje dodataka prehrani za zaštitu kože preporučuje se u kroz razdoblje od 4 do 12 tjedana da bi se osiguralo zaštitno djelovanje.

Sezona godišnjih odmora je iza ugla i zato u nastavku donosimo analizu pripravaka s različitim karotenoidima koje možemo pronaći na našem tržištu, a primarno su namijenjeni zaštiti kože od UV - zračenja. Radi bolje preglednosti, proizvodi su podijeljeni u tri kategorije: mješavina nutrijenata za zaštitu kože od UV - zračenja, beta karoten i astaksantin.

1. Mješavina nutrijenata za zaštitu kože od UV zračenja

Almagea SUNLOVE SKIN+, kapsule

Aktivni sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula): ulje sjemenki boreča (Borago officinalis) – 300 mg, od toga GLA (gama linolenska kiselina) – 51 mg; ulje sjemenki argana (Argania spinosa) – 25 mg, miješani karotenoidi iz alge Haematococcus pluvialis – 12 mg, od toga astaksantin - 6 mg; vitamin E (D-alfa-tokoferol) – 5,5 mg (46% PU); lutein – 1,2 mg, ulje ploda uljane palme (Elaeis guineensis) bogato tokotrienolima i tokoferolom – 5 mg, koenzim Q10 (ubidekarenon) – 2,5 mg, selen (natrijev selenat) - 24,6 μg (45% PU).
Cijena: 121,50 kn

Mišljenje: Dodatak prehrani koji u preporučenoj dnevnoj dozi sadrži inovativnu formulaciju antioksidansa te prirodnu mješavinu triju dragocjenih ulja koji imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože.

Ostali proizvodi u kategoriji:

 • Dietpharm Betatene®, kapsule
 • Perfectil Plus Protan, tablete
 • Solaray Food Carotene™, kapsule
 • Dermobiane Solaire, kapsule
 • Bevital Sun Extra, kapsule

2. Beta karoten

Natural Wealth BETA-KAROTEN, kapsule

Aktivni sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula): Beta-karoten (provitamin A) - 6 mg (125% PU)
Cijena: 123,80 kn - 133,70 kn

Mišljenje: Dodatak prehrani koji u preporučenoj dnevnoj dozi od 1 kapsule osigurava 125% preporučenog unosa vitamina A. 

Ostali proizvodi u kategoriji:

 • Solgar Prirodni beta-karoten, kapsule
 • Kal Beta Carotene, perle

3. Astaksantin

Solgar Astaksantin 5 mg, kapsule

Aktivni sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula): astaksantin (iz mikroalge Haematococcus pluvialis) - 5 mg
Cijena: 149,00 kn

Mišljenje: Snažna formulacija koja u samo jednoj kapsuli dnevno sadrži 5 mg astaksantina iz alge Haematococcus pluvialis, prirodnog izvora s najvećom koncentracijom astaksantina. Proizvod ne sadrži gluten, kvasac, pšenicu, soju niti mliječne proizvode te je formuliran bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma ili boja.

Ostali proizvodi u kategoriji: 

 • BiAstin Hawaiian astaxanthin, kapsule
 • Icelandic Harvest Algalif Astaksantin, kapsule
 • Kal Astaxanthin, kapsule
 • Twinlab Astaksantin, kapsule
Pošalji prijatelju na email

Komentari