Josip Rešetar

Datum objave: 20. 12. 2017.

Ekstrakt pasjeg trna ugrađen u izolat proteina sirutke postupkom mikroenkapsuliranja pospješuje antioksidacijska svojstva dodatka prehrani što u konačnici može dovesti do inovacije u industriji proteinskih dodataka prehrani, zaključak je novog znanstvenog istraživanja.

U istraživanju se ekstrakt pasjeg trna bogat karotenoidima postupcima koacervacije i emulgiranja enkapsulirao s izolatom proteina sirutke i gumom akacijom. Dobiveni prašak potom je analiziran s obzirom na količnu karotenoida, učinkovitost enkapsulacije, antioksidacijsku aktivnost i boju. Pri analizi su dodatno promatrani parametri poput strukture mikročestica praha te promjene u sekundarnoj strukturi proteina sirutke.

Ukupna količina karotenoida, iskazana kao mg karotenoida po gramu suhe tvari, iznosila je 2,82 mg/g ST. Antioksidacijska aktivnost modificiranog proteina sirutke iznosila je 548,00 µmol Trolox/g ST, a učinkovitost same enkapsulacije 56%.

Iako je tijekom analize došlo do blage agregacije proteina, znanstvenici tvrde da modifikacije nisu značajne zbog čega ne bi trebalo doći do poteškoća u postupku renaturacije.

Karotenoidi iz pasjeg trna također su korišteni u metodološki sličnim istraživanjima s ciljem poboljšavanja antioksidativnih svojstava i stabilnosti proizvoda, a rezultati su bili tehnološki prihvatljivi. Shodno tome, pasji trn opravdano zauzima mjesto sirovine od interesa čije bi se komponente uskoro mogli pronaći unutar većeg broja proizvoda.

Izvor: Journal of Food Engineering

Pošalji prijatelju na email

Komentari