Vitaminoteka

Datum objave: 04. 07. 2016.

Pakirani gotovi obroci se uglavnom ne smatraju poželjnima u uravnoteženoj prehrani. Međutim, nova studija je pokazala da mogu pomoći kod kontrole tjelesne mase jer je njihovom konzumacijom lako kontrolirati veličinu porcija.

U navedenoj studiji sudjelovalo je 183 odraslih osoba koji su bili podijeljeni u jednu od tri skupine. Jedna skupina je tijekom tri mjeseca svakodnevno konzumirala dva gotova obroka, čija je veličina bila kontrolirana, druga je također konzumirala dva pakirana gotova obroka, no s višim udjelom proteina, dok je treća sama određivala vrstu i količinu svojih jela. Sve ispitanike stručnjaci su na početku istraživanja savjetovali kako odrediti i postići ciljano smanjenje tjelesne mase.

Rezultati su pokazali da je oko 74 % ispitanika koji su konzumirali pakirana gotova jela, postiglo željeno smanjenje tjelesne mase od 5 %, dok je isto smanjenje kod ispitanika koji su sami kreirali obroke, primijećeno kod 53 %. U prosjeku, ispitanici dviju skupina kojii su jeli gotova jela, izgubili su 8 % početne tjelesne mase, a ispitanici treće skupine početnu masu su smanjili za 6 %. Također, kod prve dvije skupine zapaženo je i smanjenje „lošeg“ LDL-kolesterola u krvi.

Zaključno, smanjenje tjelesne mase postiže se smanjenim unosom energije, a čini se da pakirana gotova hrana može predstavljati odličan način kontrole serviranja i, naposljetku, unosa kalorija.

Izvor: Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari