U časopisu Food Chemistry objavljeno je istraživanje kojim je otkriveno da su konzervansi na biljnoj bazi mnogo djelotvorniji od umjetnih konzervansa.
Konzervansi na biljnoj bazi sastoje se od flavonoida koji se mogu pronaći u gotovo svakom voću i povrću, a znanstvenici su mu kombiniranjem s kvascem (Saccharomyces cerevisiae) poboljšali antimikrobna i antioksidativna svojstva do mjere koja se ne može pronaći unutar samih biljaka.
Ispitivanje se provelo na mesu i voćnim sokovima, na sobnoj temperaturi, odnosno na otprilike 23°C.
Otkriveno je da je hrana s umjetnim konzervansima bila kontaminirana bakterijama već unutar 6 sati, dok je hrana s konzervansima na biljnoj bazi ostala svježa čak 2 dana izvan hladnjaka.
Očekuje se da će ovo istraživanje otvoriti vrata novim vrstama tehnologije te pružiti jeftine načine za konzerviranje hrane, što bi moglo potaknuti održivu proizvodnju zdrave hrane koja dugo ostaje svježa.
Znanstvenici će nastaviti razvijati svoje otkriće te poboljšati njegovu učinkovitost i sigurnost kako bi se moglo koristiti na svim vrstama konzerviranih namirnica.