Maja Biličić

Datum objave: 01. 04. 2019.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkrilo je da nova tehnologija s vremenskim otpuštanje koenzima Q10 može pomoći povećati njegovu bioraspoloživost.

Uzimanje koenzima Q10 ranijim je istraživanjima povezano s različitim pozitivnim učincima, uključujući i kardiovaskularno zdravlje. Međutim, varijacije gena mogu utjecati na njegovu apsorpciju, što onemogućuje dostizanje njegove optimalne koncentracije u krvi.

U novom istraživanju otvorenog tipa sudjelovale su 24 odrasle osobe, a ispitanici su znali kakve kapsule uzimaju. Ispitanici su izloženi riziku od nedovoljnog unosa koenzima ili riziku od previsokog unosa koji može dovesti do neželjenih, toksičnih posljedica.

Svi su ispitanici prvoga dana dobili jednu dozu koenzima Q10 od 100 mg. Znanstvenici su im izmjerili razine koenzima u krvi prije njegova uzimanja te u različitim razdobljima dana nakon uzimanja. Tjedan dana kasnije ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine – svakodnevno tijekom četiri tjedna jedna je skupina uzimala 100 g koenzima nakon večere, a druga nakon ručka.

Glavni je cilj istraživanja bio procijeniti koja od dviju doza (nakon večere ili nakon ručka) uspješnije dovodi do koncentracije koenzima Q10 u plazmi, optimalne za postizanje antioksidativnog djelovanja. Sporedni cilj bio je utvrditi sigurnost i podnošljivost jedne doze koenzima od 100 mg i višestrukih doza koenzima od 100 mg u razdoblju od četiri tjedna.

Znanstvenici su zaključili da oralno uzimanje koenzima Q10 u niskim dozama uz pomoć nove tehnologije s vremenskim otpuštanjem može dovesti do povećanja njegove razine u plazmi.

Naime, nova tehnologija omogućila je neprekidnu dostupnost koenzima, s vršnim vrijednostima 4 sata nakon njegova oralnog unosa, nakon čega nije došlo do naglog pada u njegovim razinama u krvi.

Dobiveni rezultati bili su dosljedni bez obzira na to jesu li ispitanici uzeli jednu dozu ili više njih tijekom dana, te nisu nastupili nikakve štetne nuspojave.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koenzim Q10,

Komentari