Tamara Roman

Datum objave: 30. 09. 2020.

Istraživanja su pokazala kako je učestalost pojave nesanice u razvijenim zapadnim zemljama u posljednjih nekoliko godina narasla na čak 10%. U zemljama Europske Unije ta se brojka varira od 5,7% do čak 19%.

Opće je poznato kako spavanje pomaže vašem tijelu i mozgu da adekvatno funkcioniraju, a ta je činjenica potvrđena i mnogim znanstvenim istraživanjima. Naime, pokazano je kako dobar san može poboljšati vaše učenje, pamćenje, donošenje odluka, pa čak i vašu kreativnost.

Zanimljivo istraživanje provedeno u Republici Hrvatskoj otkrilo je kako od nesanice boluje čak 26% stanovništva. Također, znanstvene studije su pokazale da učestalost nesanice znatno raste s dobi. Dok je u trećem desetljeću života učestalost u žena 12%, a u muškaraca 6%, u populaciji starijih od 70 godina prevalencija raste na čak 41% u žena i 23% u muškaraca. Budući da se udio starijeg stanovništva kontinuirano povećava, za očekivati je kako će se i učestalost nesanice povećavati. Stoga ne čudi kako su na tržištu dostupni brojni pripravci u obliku dodataka prehrani namijenjeni borbi protiv nesanice

Dodaci s melatoninom zasigurno su broj 1 kada se govori o pripravcima protiv nesanice. Melatonin je hormon koji se prirodno sintetizira u ljudskom organizmu i to u epifizi – maloj žlijezdi koja se nalazi u mozgu. Lučenje melatonina počinje u večernjim satima kad pada mrak, a ujutro, pojavom svjetla njegovo lučenje se smanjuje. Činjenica da se starenjem prirodna sinteza melatonina smanjuje može objasniti zašto je nesanica češća u osoba starije životne dobi. Meta analize pokazale su da terapija dodacima prehrani s melatoninom poboljšava kvalitetu sna i produljuje njegovo trajanje, a pritom ne dolazi do tolerancije na sami aktivni sastojak.

Osim dodataka prehrani s melatoninom postoje i mnoge formule koje sadrže kombinaciju aktivnih sastojaka koje su pokazale pozitivno djelovanje protiv nesanice. Neki od najpoznatijih i najčešće korištenih sastojaka su: odoljen (valerijana), vitamini B skupine, magnezij, lavanda i ljubičasta pasiflora.

U nastavku donosimo pregled dodataka prehrani protiv nesanice:

1. Melatonin u tabletama

Natural Wealth MELATONIN SAN, tablete

Aktivni sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 tableta): Melatonin - 1 mg.
Cijena: 61,37 kn - 66,28 kn (60 tableta)

Mišljenje: Samo jedna tableta sadrži 1 mg melatonina čijim se uzimanjem netom prije spavajna doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite. Proizvod sadrži 60 tableta što ga čini izuzetno povoljnim. Naime, računica glasi kako za preporučenu dnevnu dozu od jedne tablete trebate izdvojiti svega 1,02 – 1,1 kn.

Ostali proizvodi u kategoriji:

  • Natrol® Melatonin 1mg Fast Dissolve, tablete
  • Natural Wealth Melatonin Retard, tablete
  • Esi Melatonin Pura 1 mg, tablete
  • Kal Melatonin 1 mg, tablete

2. Melatonin u tekućem obliku

Natrol LIQUID MELATONIN 1 mg, kapi

Aktivni sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (4 kapaljke=4 ml): Melatonin - 1 mg
Cijena: 85,00 kn (60 mL)

Mišljenje: Melatonin u obliku kapi koji je lagan za korištenje, posebice za osobe koje ne toleriraju gutanje tableta ili kapsula, a proizvod je ugodnog okusa maline. Pogodan je za vegetarijance te u samo 4 kapi zadovoljava se doza od 1 mg, a doza se na jednostavan način po potrebi može i smanjiti.

Ostali proizvodi u kategoriji:

  • PharmaS Dormirin Rapid, oralni sprej
  • Nutripharm® Melatonin Rapid, sprej

3. Kombinacija melatonina i ostalih aktivnih sastojaka

Dietpharm Magnezij NOĆ, kapsule

     

Aktivni sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (2 kapsule): Magnezij (u obliku magnezijevog oksida) – 300 mg (80% PU); Melatonin - 1 mg; Suhi ekstrakt korijena odoljena (Valeriana officinalis) s najmanje 0,8% valerenske kiseline - 50 mg; Lactium ® (hidrolizat mliječnih bjelančevina) - 150 mg; Vitamin B6 (u obliku piridoksin hidroklorida) - 2,8 mg (200% PU).
Cijena: 68,50 kn (20 kapsula)

Mišljenje: Dodatak prehrani koji uz melatonin sadrži i četiri druga aktivna sastojka ciljano formulirana protiv nesanice. Proizvod je u obliku kapsula koje se preporučuju uzimati netom prije spavanja.

Ostali proizvodi u kategoriji:

  • Sanofi Novanight Triple Action, tablete
  • Pharmahealth Insomnis, kapsule
  • Hug Your Life Natural Sleep On, kapsule
  • Esi Melatonin Pura Activ, tablete
  • PharmaS Dormirin, kapsule
  • PharmaS Dormirin Forte, kapsule
  • Stella Mediterranea Herbasan MF, kapsule
  • PharmaVital MELATONIN + Vitamin B6, tablete

 

Literatura:

Hodoba D. Poremećaji spavanja – sabrane teme s didaktičkom namjenom. Zagreb: Medicinska naklada. 2017.

Lewis, P. A., Knoblich, G., Poe, G. (2018) How Memory Replay in Sleep Boosts Creative Problem-Solving. Trends in Cognitive Sciences, 22(6), 491–503.

Okano, K., Kaczmarzyk, J.R., Dave, N. et al. (2019) Sleep quality, duration, and consistency are associated with better academic performance in college students. npj Sci. Learn. 4, 16.

Riemann D., Baglioni C., Bassett C., Bjorvatn B., Dolenc Groselj L., Ellis JG i sur. European guideline for the diagnosis and treatment of insomnia. J Sleep Res.

Sara, S. J. (2017) Sleep to Remember. The Journal of Neuroscience, 37(3), 457–463.

Štefić A. (2019) Liječenje nesanice u obiteljskoj medicine. Diplomski rad. Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet.

Whitney, P., Hinson, J. M., Jackson, M. L., & Van Dongen, H. P. A. (2015). Feedback Blunting: Total Sleep Deprivation Impairs Decision Making that Requires Updating Based on Feedback. Sleep, 38(5), 745–754. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari