Maja Biličić

Datum objave: 10. 09. 2018.

Obrada kukuruza pri proizvodnji kukuruznih pahuljica dovodi do gubitka važnih fenolnih spojeva i tokoferola, zbog čega ih je potrebno naknadno dodavati kako bi pahuljice bile nutritivno bogatije, pokazalo je nedavno istraživanje.

Znanstvenici su odlučili testirati utjecaj obrade kukuruznih pahuljica na njihov sastav hranjivih tvari i bioraspoloživost topivih fenolnih kiselina. Cilj im je bio pronaći sortu kukuruza koja će zadržati najviše fenola uslijed sušenja, parenja, valjanja i tostiranja zrna. U tu su svrhu odabrali 19 genetski i fenotipski različitih sorti i hibrida.

Otkriveni rezultati bili su zanimljivi, no ne i pozitivni. Naime, bez obzira na početnu koncentraciju fenola u zrnu, njegovom bi se obradom odstranila većina spomenutih spojeva.

Kako bi utvrdili raste li sastav fenola nakon termičke obrade, znanstvenici su zagrijali ostatke kukuruza upravo zato što toplina može dovesti do oslobađanja pojedinih topivih fenolnih spojeva. Međutim, nakon ove obrade utvrđen je neznatni porast u sastavu fenola.

Preporučuje se pronaći alternativne metode obrade žitarica kojima će se zadržati bitne fitokemikalije. Do tada je jedino rješenje nadomještati izgubljene fenole obogaćivanjem samih proizvoda.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari