Maja Biličić

Datum objave: 12. 03. 2019.

Nedavno istraživanje znanstvenike je dovelo korak bliže proizvodnji ukusne hrane bogate proteinima iz uljane repice.

Dugi se niz godina komina uljane repice upotrebljavala kao stočna hrana za životinje te nisu bili koristan izvor proteina za ljude zbog svog gorkog i nepoželjnog okusa. Nedavno će otkriće znanstvenicima pomoći izolirati spojeve koji su uzrok tog okusa i razviti novi izvor proteina biljnog porijekla.

Znanstvenici su istražili tri različita izolata proteina za koje su pretpostavili da uzrokuju gorak okus. Prvi je izolat bio ekstrakt svih proteina iz komine uljane repice. Drugi izolat je uglavnom sadržavao kruciferin, dok je treći sadržavao napin. Sva su tri izolata imala sadržaj proteina od 80 do 90%.

Rezultati istraživanja otkrili su da su ekstrakti proteina iz uljane repice nejestivi upravo zbog spoja pod nazivom kempferol 3-O-(2'''-O-sinapoil-β-soforosid). Osobito je za to zaslužan kruciferin koji sadrži velike količine tog gorkog spoja (390 mg/kg). Pokazalo se da komina uljane repice i napin, iako gorki, sadrže tek manje od desetine ukupne količine.

U izvještaju iz 2016. objavljeno je da bi uporaba enzima u ekstrakciji proteina iz komina uljane repice mogla pretvoriti 34 milijuna tona otpadnog materijala u vrijedan izvor proteina. Naime, proteini uljane repice sadrže bioaktivne peptide i visoke razine aminokiselina cisteina i metionina te su vrlo učinkoviti emulgatori skloni pjenjenju. Međutim, znanstvenici su tada zaključili da se do zdravstvenih dobrobiti ovih proteina ne može doći putem hrane zbog njihove otežane probavljivosti te nepoželjnog okusa i boje.

Danas znanstvenici tvrde da bi se proteini uljane repice mogli upotrebljavati u pripremi mesnih proizvoda kao što su kobasice, ali i kao dodatak pšeničnom brašnu, bez ikakvih štetnih posljedica.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini, uljana repica,

Komentari