Josip Rešetar

Datum objave: 22. 11. 2017.

U novijem istraživanju razmatrani su alternativni načini ekstrakcije omega-3 masnih kiselina koji bi doprinjeli smanjenju ekonomskih troškova proizvodnje, ekološkoj održivosti te smanjenju uporabe organskih otapala.

Proizvodnja dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama zadnjih godina je u zamahu, što godišnje dovede do nastanka 20 milijuna tona otpada od riblje sirovine za proizvodnju. Nedostatne metode stabilizacije proizvoda dovode do gubitaka prilikom procesa proizvodnje te posljedično do nastanka proizvoda lošije kvalitete. Dodatan problem stvara i primjena standardnih organskih otapala koja se koriste pri ekstrakciji, kao i iznimno visoka potrošnja energije u samom procesu proizvodnje.

Bolja stabilnost omega-3 masnih kiselina u novije vrijeme se postiže primjenom prirodnih antioksidansa. U tu svrhu se danas često koristi ekstrakt ružmarina bogat fenolnim spojevima visokog antioksidativnog kapaciteta koji sprječavaju oksidacijske reakcije unutar proizvoda. Stabilnost se također može poboljšati mikroenkapsuliranjem omega-3 masnih kiselina u želatinu ili pak proteinsku gumu.

S energetskog i ekološkog stajališta, preporučena je primjena mikrovalovima potpomognute ekstrakcije (MAE) pomoću biootapala d-limonena. MAE proces traje svega nekoliko minuta i zahtjeva znatno niže količine energije, što je dugoročno rješenje za rad industrije omega-3 masnim kiselinama.

Dodatno, na posljetku ekstrakcije netoksični d-limonen, dobiven iz kore citrusa, može se u potpunosti obnoviti i koristiti u novom procesu proizvodnje.

Znanstvenici pozivaju tvrtke na razmatranje održivih načina ekstrakcije omega-3 masnih kiselina čime bi doprinijeli kako smanjenju ekonomskih troškova proizvodnje, tako i smanjenju ukupnog ekološkog pritiska.

Izvor: Sustainable Chemistry and Pharmacy

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Omega-3 m.k.,

Komentari