Josip Rešetar

Datum objave: 12. 03. 2018.

Nove njemačke preporuke za najveći dopušteni unos (UL) vitamina i minerala našle su se pod kritikom različitih krovnih organizacija budući da u postupku kreiranja nisu u potpunosti slijedili smjernice Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

U preporukama se nije promijenio najveći dopušteni unos vitamina B1, B2, pantotenske kiseline i biotina, ali se povećao za vitamin D, C, B12,E, niancina i cinka u odnosu na preporuke za maksimalno dopušteni unos iz 2004. godine.

Međutim, aktualne preporuke se i dalje smatraju prerigoroznim budući da primjerice prema njima najveći dopušteni unos vitamina D iznosi 25 µg, dok u nekim članicama EU-a ta vrijednost za vitamin D iznosi 75 µg.

Drugi sporan mikronutrijent je vitamin B12 čija je najveća dopuštena vrijednost prema njemačkom zakonodavstvu 25 µg, dok u ostalim članicama doseže vrijednosti od 1000 µg.

Budući da model nije provjeren od strane krovne Europske organizacije za sigurnost hrane (EFSA-e) i da se u nekim stavkama kosi sa zakonskim procedurama EU-a, stručnjaci pozivaju na dodatnu analizu i reakciju drugih organizacija.

Izvor: Journal of Consumer Protection and Food Safety

Pošalji prijatelju na email

Komentari