Tena Škunca

Datum objave: 22. 09. 2021.

Trenutni stav Europske komisije je da dodaci prehrani koji sadrže probiotičke bakterije ne smiju imati navedenu riječ „probiotik“ i navode koji bi upućivali na bilo kakvu zdravstvenu tvrdnju.

Prehrambena tvrdnja ima zeleno svjetlo

Kako sama riječ „probiotik” upućuje na tjelesne funkcije, prema Vodičima EU smatra se zdravstvenom tvrdnjom. EFSA je zato tražila više dokaza o sigurnosti primjene, odnosno više humanih studija o utjecaju probiotika na ljudsko zdravlje. Kao rezultat 2009. godine nastao je Vodič i Znanstvena mišljenja o podnošenju zahtjeva za zdravstvenim tvrdnjama za nekarakterizirane mikroorganizme, objavljen u EFSA Journal. Nakon toga je zaustavljena daljnja znanstvena evaluacija probiotika, taj naziv se više ne smije navoditi na deklaracijama dodataka prehrani, a dozvoljeno je samo korištenje prehrambene tvrdnje „sadrži kulturu mikroorganizama” uz navođenje količine.

Budući da posljednjih dva desetljeća svjedočimo značajnom razvoju tržišta dodataka prehrani s probiotičkim bakterijama, zabrana navođenja riječi „probiotik” i odbacivanje svih tvrdnji o utjecaju probiotika na zdravlje, stavlja proizvođače dodataka prehrani u nepovoljan položaj u smislu pozicioniranja proizvoda.

Zdravstvene tvrdnje za imunitet

Kako bi uz proizvode mogli plasirati komunikacijske poruke vezane za imunitet, proizvođači dodataka prehrani su promijenili formulacije svojih pripravaka tako što su dodali vitamine kojima je EFSA već odobrila tvrdnju da „doprinose održanju normalnog imunološkog sustava”. Uglavnom je riječ o dodatku vitamina C, D i B6, a potrebno ih je dodati u količini dovoljnoj da zadovoljavaju uvjet 15% preporučenog dnevnog unosa.

Nizozemska odobrila oznaku „probiotici”

Dobre vijesti za industriju dodataka prehrani s dobrim bakterijama dolaze iz Nizozemske. Naime, navođenje riječi „probiotik” od sada je dozvoljeno za korištenje prilikom obaveznog deklariranja dodataka prehrani u Nizozemskoj, a ovaj važan potez industrija dodataka prehrani pozdravila je s velikom euforijom.

Nizozemska agencija za hranu nedavno je objavila dokument s prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama „Nutrition and Health Claims Handbook” u kojem navodi da dokle god Europska komisija ne donese konačnu odluku o oznaci probiotici na dodacima prehrani, ova oznaka može se koristiti unutar Nizozemske.

Prema podacima Međunarodne udruge za probiotike, već postoji značajan broj država članica Europske Unije koje su donijele vlastite nacionalne smjernice s određenim specifičnim uvjetima. To su Bugarska, Češka, Grčka, Italija, Malta i Španjolska.

Literatura:

  • Food Ingredients 8/2021
  • Pollak, L. i Vranešić Bender, D. (2015). Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima. Mljekarstvo, 65 (1), 3-8. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici,

Komentari