Josip Rešetar

Datum objave: 22. 12. 2017.

Na nedavnom sajmu SupplySide West Trade Show predstavljeni su različiti sustavi za dopremu polifenolnih komponenti voća koji rade na principu ultra brzog koncentriranja (URC).

Naime, primjena spomenute tehnologije relativno je nedestruktivna čime polifenolni spojevi ostaju većim dijelom sačuvani, što nije slučaj kod ustaljenih konvencionalnih tehnologija. Dodatno, za vrijeme procesa komponente voća poprimaju oblik koji ima karakteristike gume, ali i suho smrznute tvari.

Nova tehnologija bi svoju svijetlu budućnost mogla imati u prehrambenoj industriji konditorskih proizvoda, farmaceutskoj industriji te industriji dodataka prehrani. Primjerice, bomboni se često percipiraju kao nezdrav proizvod zbog dodanog šećera nužnog kod konvencionalnih tehnologija. Upotrebom URC-a mogli bi se dobiti proizvodi od cijelih komada voća s boljim nutritivnim profilom prema kojima bi potrošači zasigurno bili manje skeptični.

URC bi mogao ponuditi i alternativna rješenja kod populacije koja izbjegava tablete i djelatne tvari u kapsuliranom obliku na način da bi se tvar, u ovom slučaju polifenol, mogao ugraditi u gume za žvakanje i modificirane konditore.

Proizvodi izrađeni primjenom URC-a trenutno dostupni na tržištu su komadi voća obogaćeni polifenolima grejpa u prirodnom obliku i u obliku praška. Budući da je očekivani godišnji rast tržišta polifenolima obogaćene hrane čak 6,1 %, URC bi uskoro mogla postati standardan princip za dobivanje prirodne funkcionalne hrane.

Pošalji prijatelju na email

Komentari