Maja Biličić

Datum objave: 24. 04. 2018.

Novo istraživanje pokazalo je da postbiotici, odnosno metaboliti koje otpuštaju probiotici, imaju aktivniju i važniju ulogu u poboljšanju funkcionalne hrane no što se to ranije mislilo.

Znanstvenici vjeruju da postbiotici imaju utjecaj na mnoge fiziološke procese te da se mogu koristiti u proizvodnji dodataka prehrani bez mikroba.

Ispitivanjem različitih sojeva bakterija znanstvenici su otkrili da postbiotici imaju vrlo povoljna svojstva, poput jasne kemijske strukture, lakoće doziranja i dugog roka trajanja (do 5 godina), što je osobito važno ako se koriste u hrani, piću ili dodacima prehrani.

Naime, kod probiotika koji se koriste u prehrani postoji nekolicina problema. Primjerice, neki od probiotičkih sojeva mogu imati gen za otpornost na antibiotike, a postoji opasnost da se taj gen prenese i na opasne, patogene bakterije. Jedan od problema je i učinkovitost probiotika uslijed proizvodnje i pohrane prehrambenog proizvoda u kojem se nalazi jer su probiotici osjetljivi na kiselost proizvoda, raspoloživost hranjivih tvari i promotora rasta te imaju i ograničen rok trajanja. Također, tek 10-25% probiotika preživi put kroz želudac i gornji dio gastrointestinalnog trakta.

Znanstvenici tvrde da za korištenje postbiotika probiotike više ne moraju održavati živima pa im se otvara mogućnost primjene u mnogim novim proizvodima. Neki od postbiotika imaju antimikrobna svojstva, topivi su u vodi te su djelotvorni u širokom rasponu pH vrijednosti.

Međutim, pred znanstvenicima su još uvijek mnoge prepreke. Nije lako utvrditi na koji način djeluje određeni postbiotik, a postoji i rizik da se on neće apsorbirati na jednaki način kao što bi to bilo unutar žive bakterije. Potrebna su daljnja istraživanja djelotvornosti i sigurnosti postbiotika.

Izvor: Trends in Food Science & Technology

Pošalji prijatelju na email

Komentari