Lea Pollak

Datum objave: 20. 02. 2019.

Kako bismo saznali više o kvaliteti proizvoda s matičnom mliječi koje možemo pronaći na policama hrvatskih ljekarni, razgovarali smo s dr.sc. Leom Pollak, voditeljicom Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Matična mliječ je gusta, homogena supstanca bijele do blijedožućkaste boje i vrlo složenog kemijskog sastava, a nastaje kao proizvod mladih pčela radilica. Najveći dio zauzima voda (50-60%) zatim slijede proteini (18%), ugljikohidrati (15%), lipidi (3-6%), minerali (1,5%) i vitamini (B-kompleks).

Mnoge biološki aktivne supstance matične mliječi uzrokuju povoljne fiziološke učinke u organizmu. 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA) je nezasićena masna kiselina karakteristična za matičnu mliječ koja za sada nije pronađena drugdje u prirodi. Pripisuju joj se farmakološki učinci kao što je antitumorska i antibiotska aktivnost te jačanje imunološkog sustava. Iz tih je razloga matična mliječ široko komercijalno rasprostranjena te se po cijelom svijetu koristi u medicinske svrhe.

Vitamini.hr: Kako se provodi određivanje kvalitete matične mliječi?

Glavna komponenta matične mliječi je 10-HDA (10-hidroksi-2-decenska kiselina). Prisutna je samo 1,5%—2,0% u prirodnoj matičnoj mliječi, najzastupljenija od svih ostalih prisutnih masnih kiselina, a detaljno je opisana još 1959. godine.

U većini dodataka prehrani se koristi liofilizirana matična mliječ, budući da je bioiskoristivost i količina konzumirane 10-HDA tada puno veća. Čista 10-HDA nije pronađena nigdje drugdje u prirodi te se ne proizvodi sintetski.

Stoga se 10-HDA smatra indikatorom autentičnosti i kakvoće matične mliječi, te je čak i samo kvalitativno dokazivanje jedan od analitičkih dokaza za njezinu provjeru.

Analize u HZJZ se provode od 2009. godine, HPLC tehnikom (tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti), te je dokazivanje i određivanje 10-HDA u matičnoj mliječi i proizvodima na njezinoj osnovi, postao standardan postupak za ocjenu kakvoće proizvoda, navodi dr. Pollak.

Vitamini.hr: Koliko su matične mliječi na našem tržištu kvalitetne?

Analize proizvoda matične mliječi su pokazale da su omjeri 10-HDA različiti i da ovise o vrsti proizvoda, farmaceutskom obliku (kapsule, prah, sirup/tekući dodatak prehrani), no u svim proizvodima je dokazana. Smatramo da su kvalitetniji proizvodi oni koji imaju viši postotak 10-HDA, obzirom na brojna pozitivna djelovanja, izjavila je dr. Pollak.

Pošalji prijatelju na email

Komentari