Josip Rešetar

Datum objave: 03. 08. 2018.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Food Policy po prvi put je utvrdilo da bi promjene u načinu prehrane mogle utjecati na smanjenje emisije ugljičnog dioksida iz prehrambenog sustava te posljedično na smanjenje negativnih klimatskih promjena.

Istraživanje je proučavalo povezanost konzumiranih namirnica i emisije plinova koji potječu iz prehrambenog sustava. U parametre istraživanja uvršten je i sociodemografski status stanovnika. Emisija plinova podrijetlom iz prehrambenog sustava podrazumijevala je sve faze prehrambenog lanca: proizvodnju, pakiranje, skladištenje, transport, prodaju i konzumaciju.

Rezultati su pokazali da mesna industrija najviše doprinosi stakleničkom učinku emisije plinova s čak 21%.

Dodatno, domaćinstava s najvišom emisijom plinova bila su pretežito bjelačke rase (80%) kod koji je stupanj visokog obrazovanja iznosio 26%.

Znanstvenici naglašavaju da bi edukacija o odabiru prehrambenih namirnica s ekološkog aspekta uvelike mogla utjecati na smanjenje stakleničkog učinka emisije plinova. Pritom pozivaju nutricioniste da se uključe u formiranje nutritivno adekvatnih jelovnika koji će moći maksimalno ublažiti indirektno posredovane klimatske promjene.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ekologija, okoliš, prehrana,

Komentari