Josip Rešetar

Datum objave: 13. 07. 2017.

Novije istraživanje je pokazalo da prehrambene tvrdnje na grickalicama obogaćenim vitaminima mogu imati negativan utjecaj na prehrambene navike potrošača.

U istraživanje, koje je za cilj imalo provjeriti prehrambene odluke potrošača, zdravstvene percepcije proizvoda i motivaciju za čitanjem nutritivnih deklaracija, bilo je uključeno 5000 ispitanika starijih od osamnaest godina. Prehrambene odluke potrošača provjeravane su na način da su ispitanicima davani čips od povrća, čips od krumpira ili nekakav sličan proizvod nakon čega su se izjašnjavali o tome koji proizvod bi voljeli kupiti i koji proizvod smatraju zdravijim. Važno je naglasiti da tijekom istraživanja barem jedan proizvod nije imao nutritivnu deklaraciju.

Rezultati su pokazali da su ispitanici rjeđe provjeravali nutritivnu deklaraciju obogaćenih proizvoda budući jer su automatski smatrali kako su ti proizvodi zdraviji. Dodatno, istraživanje je pokazalo da samo 47% ispitanika provjerava nutritivnu deklaraciju ukoliko ih se pita da odaberu zdraviji proizvod što ide u prilog činjenici da potrošači i dalje ne prepoznaju važnost podataka koje nudi nutritivna deklaracija.

Znanstvenici smatraju da opća populacija ima poprilično slabo znanje o nutritivnim informacijama koje nudi deklaracija proizvoda. Dodatan problem predstavljaju distrakcijske prehrambene tvrdnje koje indirektno mogu utjecati na prehrambeno ponašanje potrošača i cjelokupnu percepciju proizvoda kao zdravog ili nezdravog. Skladno tome, potrebni su dodatni napori kako bi se postigla bolja educiranost opće populacije o informacijama koje proizvod nudi na svojoj ambalaži.

Izvor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email

Komentari