Josip Rešetar

Datum objave: 28. 08. 2017.

Različite regionalne definicije probiotika kao i sveprisutniji broj proizvoda koji se pogrešno deklariraju kao probiotici potaknuo je Svjetsku zajednicu probiotika (IPA) da objavi službeni dokument smjernica.

Kao glavni problem IPA navodi još uvijek prisutnu nedefiniranost probiotika u određenim državama kao i izostanak propisa i smjernica za korištenje probiotika. Primjerice, odgovarajuća uporaba probiotika nije u potpunosti jasna, posebice kad ju je potrebno razlikovati od živih mikrobnih kultura koje se koriste kao starter kulture u proizvodnji različitih mliječnih proizvoda.

Stoga je IPA, izdavši nove smjernice, nastojala ne samo definirati pojam probiotika, već prikazati karakteristike i svojstva koja posjeduju organizmi iz skupine probiotika. Prema smjernicama, taksonomija bi morala biti određena na razini roda i vrste, dok bi se probiotici identificirali na razini soja.

Budući da IPA ne pripada vladinim agencijama ona nema direktan utjecaj na kreiranje zakona koji određuju obaveze proizvođača u postupku deklariranja proizvoda. Međutim, zbog globalne prepoznatljivosti IPA vjeruje da će objavljivanjem vlastitih smjernica zasigurno doprijeti do svijesti kako proizvođača, tako i vladinih organizacija.

Izvor: International Probiotics Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari