Vitaminoteka

Datum objave: 23. 03. 2017.

Hedonisti azijsko-pacifičke regije vrlo često vjeruju informacijama o hrani koje pružaju lanci restorana brze hrane i trgovine prerađenom hranom.

S obzirom na to da dosad nije provedeno mnogo istraživanja o utjecaju reklama na konzumaciju prerađene hrane i stavove o savjetima prehrambenih industrija, znanstvenici su proveli online istraživanje koje je obuhvatilo 3945 kućanstava u Melbourneu, Singapuru, Šangaju, Vijetnamu i Indoneziji.

Istraživali su odnos između demografskih karakteristika potrošača, njihovih osobnih vrijednosti, povjerenja u izvor informacija o pravilnoj prehrani i kupovina u trgovinama koje prodaju prerađenu hranu. Vrlo često potrošači barataju krivim informacijama jer se prehrambene industrije marketinškim trikovima natječu sa zdravstvenim organizacijama pa ne znaju kome vjerovati.

Analiza podataka prikupljenih istraživanjem pokazala je da stanovnici Šangaja, Vijetnama i Singapura češće kupuju namirnice u trgovinama prerađenom hranom od stanovnika Melbournea. Starije osobe i osobe kojima su informacije o zdravoj prehrani i namirnicama važne manje su konzumirale prerađenu hranu. S druge strane, osobe s hedonističkim pogledima na svijet koje su vjerovale marketinškim informacijama te žene i roditelji s djecom do 5 godina i od 13 do 18 godina češće su konzumirali prerađenu hranu.

Otkriveno je da hedoniste privlače zanimljive reklame prehrambenih industrija, što ih čini najranjivijom skupinom podložnom krivim informacijama o prehrani. Međutim, potrebna su detaljna istraživanja koja će se baviti i vezom između konzumiranja prerađene hrane i indeksa tjelesne mase te tako pomoći u stvaranju prikladnih strategija promicanja zdrave prehrane.

Izvor: Journal of Health, Population and Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brza hrana, Hrana, prehrana,

Komentari