Ela Lučić

Datum objave: 02. 08. 2021.

Koristeći nosače nano - veličine kao način isporuke u organizam, ekstrakt maslinovog ulja može djelovati kao zaštitno sredstvo protiv gubitka funkcije živčanih stanica povezanog s Parkinsonovom bolešću, pokazali su rezultati nove studije.

Hidroksitirosol je fenolni spoj maslinovog ulja koji posjeduje antioksidativna svojstva, što znači da može neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje proteina, lipida i DNK u stanicama.

U staničnim modelima Parkinsonove bolesti uočeno je kako hidroksitirosol štiti dopaminergičke živčane stanice od stanične smrti nakon oksidacijskog stresa te štiti od stvaranja i agregacije fibrila alfa-sinukleina. Međutim, hidroksitirosol se brzo metabolizira i ima ograničenu sposobnost dopiranja do mozga. To je u prijašnjim studijama ograničavalo potencijal hidroksitirosola kao mogućeg tretmana kod neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti.

Utvrđeno je kako nosači nano – veličine pojačavaju snagu, stabilnost, bioraspoloživost i prolazak kroz biološke membrane ugrađenih spojeva.

U novoj studiji zabilježeno je kako primjena nosača nano – veličine za isporuku ekstrakta maslinovog ulja poboljšava mogućnost dopiranja hidroksitirosola do mozga u staničnom modelu Parkinsonove bolesti.

Primjena nosača nano - veličine može zaštititi hidroksitirosol od razgradnje, a zbog male veličine i neutralnog naboja omogućiti prolazak kroz krvno-moždanu barijeru.

Istraživači su naveli kako bi nosači nano – veličine mogli povećati zaštitne učinke hidroksitirosola i do 12%. Nosači nano - veličine korišteni u ovoj studiji bili su usmjereni na mitohondrije, u kojima se stvara energija, jer su oni jedno od glavnih mjesta odvijanja oksidacijskog stresa. Ovaj se sustav isporuke također pokazao obećavajućim za isporuku drugih antioksidansa, poput kurkumina i N-acetilcisteina.

Izvor: Antioxidants​

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo ulje, Parkinsonova bolest,

Komentari