Josip Rešetar

Datum objave: 25. 07. 2017.

Bioaktivni izotiocijanat sulforafan iz ekstrakta brokule može pomoći u održavanju optimalne glikemije kod osoba oboljelih od dijabetesa, zaključak je novijeg znanstvenog istraživanja.

U istraživanju je korišten genetički model kako bi se identificiralo 50 gena koji su karakteristični za dijabetes tipa 2. Dvanaestotjedno randomizirano kontrolirano istraživanje na ljudima slijedilo je protokol prijašnjih uspješnih in vitro i animalnih istraživanja. Dodatno, u istraživanju je korišten sulforafan s najvećim potencijalnom antagonizma prema simptomima dijabetesa.

Rezultati su pokazali da sulforafan iz ekstrakta brokule izravno djeluje na smanjenje glukoneogeneze, za razliku od ostalih farmakoloških lijekova koji djeluju na principu povećanja inzulinske osjetljivosti jetre. Štoviše, sulforafan pokazuje izrazito mali broj nuspojava, a zbog praktičnosti primjene opravdano se svrstava u potentna sredstva za liječenje dijabetesa. Međutim, još se ne preporučuju visoke doze sulforafana iz ekstrakta brokule zbog relativno malog broja istraživanja koja su potvrdila blagotvoran učinak istog na simptome dijabetesa. Znanstvenici predlažu da ekstrakt brokule sa sulforafanom postane dostupan osobama oboljelim od dijabetesa u obliku funkcionalne hrane.

Buduća istraživanja nastojat će otkriti kako sulforafan djeluje na kontrolu šećera u krvi kod prevencije dijabetesa tipa 2 i kod osoba sa simptomima razvoja dijabetesa.

Izvor: Science Translational Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brokula, dijabetes,

Komentari