Datum objave: 20. 10. 2010.

Gljive u prosjeku sadrže više bjalančevina od ostalog povrća, a istodobno su niskokalorične, iako njihova energetska vrijednost varira ovisno o vrsti. Ujedno sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, C, prehrambena vlakna i minerale (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij). Jedinstvene su biljne namirnice koje sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kao prevencija osteoporoze.

Dokazano je da pojedine vrste gljiva (vrganji, šampinjoni, tartufi, shii-take i sl.) izlučuju sastojke koji imaju antikarcinogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem.

Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno imaju odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog porijekla, pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana. Također sadrže neznatne količine masti što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Više o gljivama možeš saznati [url="http://www.zdravakrava.hr/clanak/1062/gljive-vitaminsko-blago-sume"]ovdje[/url].

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zdrava krava,

Komentari