Gljive su bogat izvor vitamina D ako se 'osunčaju' prije jela

Datum objave: 29. 04. 2013.

Gljive imaju sposobnost transformiranja UV svjetlosti u vitamin D, tvrdi dr. Michael F. Holick iz Sveučilišnog medicinskog centra u Bostonu. Da bi bile jednako djelotvorne kao i nadomjestak vitamina D u tabletama gljive je prije jedenja potrebno izložiti sunčevoj svjetlosti, piše Daily Mail.

D vitamin je ključan sastojak zdravog imuniteta i neophodan je za zdrave kosti i mišiće jer se bez njega kalcij ne može apsorbirati u organizam. U studiji su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije skupine, od kojih je prva uzimala nadomjestak vitamina D u tabletama, a druga je skupina jela osunčane gljive.

- Na kraju studije nije postojala uočljiva razlika između gljiva i tableta, s time da su gljive ipak prirodniji oblik - zaključio je dr. Holick.

Objašnjava kako opna gljiva djeluje kao ljudska koža te stvara vitamin D zahvaljujući suncu. Gljive nakon branja treba izložiti direktnoj sunčevoj svjetlosti između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne na 60 minuta. Bilo koja jestiva vrsta gljiva tako daje tijelu potrebne doze vitamina D. Naknadno kuhanje gljiva ne utječe na razinu vitamina u gljivama koji je savršeno stabilan i pri visokim temperaturama.

[url="http://www.24sata.hr/zdravlje/gljive-su-bogat-izvor-vitamina-d-ako-se-osuncaju-prije-jela-311861"]24 sata[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari