Maja Biličić

Datum objave: 06. 11. 2018.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics bavilo se utjecajem sve raširenije industrije hrane bez glutena na osobe koje boluju od celijakije.

Naime, intervjuom 17 osoba s celijakijom utvrđeno je da rast bezglutenske industrije na njih istovremeno djeluje i pozitivno i negativno. Bolesnici su zahvalni na sve ukusnijoj i raširenijoj bezglutenskoj hrani, no ozbiljnost njihove bolesti ostaje neshvaćena zbog velike navale zdravih pojedinaca na bezglutenski oblik prehrane.

Upravo je to dovelo do uvođenja bezglutenskih opcija u restorane, no istovremeno se otežala društvena situacija zbog prevelike zabrinutosti da bi moglo doći do slučajne konzumacije glutena. Povrh toga, mnogi se ispitanici pribojavaju da drugima predstavljaju prevelik teret.

Iako je popularizacija bezglutenske hrane osigurala mnoge prednosti oboljelima od celijakije, istovremeno je naglasila i izazove kroz koje oboljeli moraju prolaziti uz takvu prehranu. Sve češća pojava ove bolesti trebala bi potaknuti liječnike na razvoj kvalitetnijih strategija za liječenje celijakije.

Izvor: Journal of Human Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bez glutena, celijakija,

Komentari