Maja Biličić

Datum objave: 12. 11. 2018.

Snažna antioksidativna svojstva astaksantina mogla bi pomoći kod disfunkcije mitohondrija, a time i kod mnogih drugih zdravstvenih stanja, utvrđeno je preglednim radom.

Poznato je da funkcija mitohondrija opada starenjem pa se istovremeno pretpostavlja da upravo ta disfunkcija dovodi do degenerativnih bolesti u starijoj dobi. Disfunkciju uzrokuje oksidativni stres, no čini se da ga astaksantin može učinkovito ublažiti.

Pregledni rad bavi se otkrivanjem kako astaksantin može smanjiti oksidativni stres i održati funkciju mitohondrija. Naime, mnoga od ranije provedenih in vitro i in vivo istraživanja pokazala su da astaksantin igra veliku ulogu u brojnim zdravstvenim stanjima, poput upalnih bolesti, starenja, kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, bolesti jetre te metaboličkih stanja poput dijabetesa. Međutim, kako astaksantin nije uobičajen sastojak ljudske prehrane, njegova se važnost vrlo često zaboravlja te se mnogi uglavnom usredotočuju na karotenoide poput beta-karotena i luteina.

Astaksantin ima jedinstvenu strukturu i moć da „proždire“ slobodne radikale te tako štiti strukturu membrane mitohondrija. Jedan je od nekolicine fitonutrijenata koji se mogu smatrati važnim tvarima za funkciju mitohondrija jer je prvenstveno koncentriran unutar mitohondrija u svrhu njegove zaštite.
 
Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin,

Komentari