Prema nedavnom istraživanju, prehrambeni proizvodi od soje pokazali su se ne samo sigurnim za konzumaciju već i blagotvornim u slučajevima dijagnosticiranog karcinoma dojke kod žena.
Naime, prijašnje studije su došle do pomalo kontradiktornih rezultata u istraživanjima. Jedne su zaključile da sojini izoflavoni mogu reducirati učinak standardne hormonske terapije kod žena oboljelih od karcinoma dojke, dok su druge studije pronašle korelaciju između višeg unosa izoflavona i smanjene smrtnosti žena oboljelih od karcinoma dojke. Upravo je to bio razlog pokretanja aktualne studije čiji je glavni cilj bio pronalazak veze između prehrambenog unosa izoflavona i smrtnosti stanovnica Amerike i Kanade s dijagnosticiranim karcinomom dojke.
U istraživanju koje je obuhvaćalo 6235 ispitanica i trajalo 9 godina, pokazano je da su žene s višim unosom proizvoda bogatih izoflavonima imale čak 21% niži rizik od smrti u odnosu na žene koje su konzumirale proizvode s nižom koncentracijom izoflavona. Ovaj pad rizika prvenstveno je bio ograničen na žene koje su bolovale od karcinoma negativnih na hormonske receptore i žene koje nisu uzimale terapiju anti-estrogenima. Suprotno prijašnjim istraživanjima, povećani unos izoflavona putem hrane nije bio povezan s većom smrtnosti žena koje su primale hormonsku terapiju.
Kako izoflavoni iz hrane interferiraju s kancerogenim stanicama dojke još je nejasno, ali znanstvenici vjeruju da oni posjeduju antioksidativna, antiupalna i antiangiogena svojstva koja mogu utjecati na rast i preživljavanje tumora.
Izvor: Cancer