Kako su žene u 50-ima ostajale vitke?

Datum objave: 26. 02. 2007.

Iako nisu vježbale u teretani, natjecale se sa muškarcima u uredima niti su prakticirale Atkins-ovu dijetu, u 50-im godinama prošloga stoljeća žene su svejedno uspijevale potrošiti više kalorija dnevno nego njihove današnje nasljednice.

Prema nekim procjenama, majke i bake današnjih generacija dnevno su kroz kućanske poslove te brigu o djeci i obitelji trošile preko 1000 kcal. Današnje žene, iako se čini da imaju zdravije životne navike - barem o njima stalno pričaju - tijekom dana utroše svega 550 kcal.

Moderne žene, čini se, i unose više kalorija dnevno, oko 2200 kcal u odnosu na otprilike 1800 kcal dnevno koliko su unosile žene 50-tih. Rezultat je to činjenice da se danas na jelovnicima prečesto nalazi tzv. «junk food», dok su žene u 50-ima više brige vodile o obrocima koje su same pripremale.

Tehnologija 21. stoljeća, mora se priznati, uvelike je olakšala život ženama. Ipak, učinila je žene današnjice za trećinu manje aktivnima nego što su bile njihove majke i bake.

Žene su u 50-tim godinama prošlog stoljeća tri sata dnevno trošile na kućanske poslove, sat vremana na obilazak specijaliziranih trgovina (tada nije bilo supermarketa koji nude sve na jednome mjestu), sat vremena na samu kupovinu namirnica te sat vremena na njihovu pripremu. Djeca su se rijetko zabavljala gledajući televiziju, zahtijevela su puni angažman roditelja, a dobivala pune usluge majki. Večernja relaksacija bila je čitanje, pletenje, vezenje, kukičanje...

Danas žene gotovo ne mogu zamisliti život bez strojeva za rublje i suđe, usisivača, automobila, trgovačkih centara koja nude baš sve na jednome mjestu. I «Hvala Bogu» na tome! No, ne smije se zaboraviti na održavanje ravnoteže između unesenih i potrošenih kalorija – ključ održavanja adekvatne tjelesne mase i dobroga zdravlja. Kalorije se unose, izgleda i više nogo su ih unosile žene u 50-im godinama prošlog stoljeća, a sve blagodati koje nudi današnji život očito ne dozvoljavaju da se te kalorije i potroše. Otuda važnost stalnoga i upornoga promoviranja redovite tjelovježbe.

Neki su čak skloni mišljenu da nisu isključivo prehrana i tjelesna aktivnost jedino što se radikalno promijenilo u posljednjih 50 godina. Postoji mišljenje da su žene u 50-im godinama prošloga stoljeća bile i seksualno aktivnije, budući da njihovo vrijeme nije bilo podijeljeno između prekovremenoga rada zbog napredovanja u karijeri, druženja i pojavljivanjima na mjestima na kojima treba biti viđen i kućanskih obaveza i brige o obitelji koje bez obzira na sav napredak, ni danas ne zaobilaze žene.

Ipak su, uspoređujući životne navike žena koje su živjele 50-tih godina prošloga stoljeća, i žena današnjice, uočeni i neki pozitivni pomaci ipak učinjeni.

Primjerice, tada su žene konzumirale dvostrukoviše jaja nego danas te su pri pripremi jela koristile dvostruko više ulja i masti. Također su jele više slatkiša i proizvoda koje sadrže dosta bijeloga šećera.

Napravljena je usporedba unosa i utroška kalorija u jednom danu kod britanskih žena koje su živjele u 50-im godinama prošloga stoljeća i britanskih žena danas

Prosječan dnevni unos kalorija

1953.
Doručak: Šnita tosta sa maslacem i jednim kuhanim jajem 220
Ručak: Goveđe šnicle, prilog od povrća, šnita kruha 430
Međuobrok: oko 175
Večera: Pečena svinjetina, prilog od kuhanog povrća, desert 993
UKUPNO: 1 818

2003.

Doručak: Dvije šnite tosta, margarin i med: 378
Međuobrok: Čokoladna energetska pločica: 400
Ručak: Sendvič od šunke i sira, keksi: 250
Međuobrok: 450
Večera: Pečena piletina, riža, integralni kruh 700
UKUPNO: 2,178

Prosječan dnevni utrošak kalorija

1953.

Tri sata kućanskih poslova (150 kcal/sat): 450
Sat šetnje do trgovina (280 kcal/sat): 280
1 sat kupovanja namirnica (200 kcal/sat): 200
1 sat kuhanja (162 kcal/sat): 162
UKUPNO: 1,092

2003.

2 sata kućanskih poslova (150 kcal/sat): 300
30 min rada u vrtu (350 kcal/sat): 175
30 min kuhanja (162 kcal/sat): 81
UKUPNO: 556

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žene,

Komentari